Afbeelding
Foto: Politie.nl

Protestactie: Agenten geven vanaf vandaag waarschuwingen in plaats van boetes

Door: Hanneke Marcelis 112 Meldingen

BERGEN OP ZOOM - De politievakboden roepen agenten op om vanaf vandaag geen bekeuringen meer uit te schrijven voor lichte overtredingen. Het politieteam in Breda geeft daar gehoor aan. Het gaat om een protestactie, omdat de politiebonden willen onderhandelen over een nieuwe Regeling voor Vervroegde Uittreding (RVU).

Begin dit jaar kwamen de politievakbonden met een ultimatum dat de onderhandelingen over een nieuwe Regeling voor Vervroegde Uittreding (RVU) voor 7 mei moesten beginnen. Maar dat is niet gebeurd. "Vandaag roepen we alle politiemensen in Nederland op om te stoppen met het bekeuren van lichte overtredingen. Dat is keihard nodig. Het ultimatum aan de minister is vandaag verlopen. Dus vanaf vandaag zijn we met zijn allen in heel Nederland in actie", aldus Maarten Brink namens de politievakbonden.

Waarschuwing in plaats van boete

Wie vandaag dus een lichte overtreding begaat, zoals het fietsen zonder licht, krijgt waarschijnlijk geen bekeuring. In plaats daarvan geven agenten een bon mee met de wens voor een veilige dag en beknopte informatie over de protestactie. "Het lijkt noodzakelijk dat de besluitvormers en beleidsmakers niet alleen horen maar ook voelen. Op de plek waar het ze het meeste zeer doet: in de portemonnee." 

Agenten kiezen zelf of ze meedoen aan de actie, en beslissen dus zelf of zij een bekeuring uitschrijven. Basisteam Weerijs, dat actief is in Breda, Etten-Leur en Zundert, heeft via X laten weten ook mee te zullen doen aan de actie.   "Vanzelfsprekend bepaalt iedere agent naar omstandigheden of wel of niet te bekeuren, of te volstaan met een waarschuwing in het kader van de politieactie voor het behoud van de RVU," aldus Basisteam Weerijs. 

Aan deze actiestap is trouwens geen ultimatum of einddatum verbonden. "Met andere woorden: we gaan door tot er resultaat is. Mocht het nodig zijn, dan voeren we de druk verder op en wordt de toon van de acties nog harder. Maar we zetten door totdat ook bij het kabinet en de Nederlandse werkgevers het begrip is doorgedrongen dat een fatsoenlijke RVU niet meer dan normaal is. Daar hebben we door onze inzet en de zwaarte van ons beroep gewoon recht op. En dus moet die er gewoon komen", aldus de politievakbonden.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief