Foto uit het archief
Foto uit het archief Foto: Perry Roovers

Uitvaartmuziek in Brabant: Nieuwe generatie kiest voor Frans Bauer, Marco Borsato en Queen

Door: Sanne Brusselaars Algemeen

NOORD-BRABANT - Marco Borsato, Queen, Andrea Bocelli en Frans Bauer. Als je Brabanders nu echter vraagt welke muziek zij graag willen bij hun eigen afscheid, ontstaat er een heel andere voorkeurslijst dan de nummers die je nu regelmatig hoort. Monuta publiceerde dinsdag hun jaarlijkse onderzoek over de keuzes en toekomstige trends van uitvaartmuziek.

Waar ‘Time to Say Goodbye’ en het ‘Ave Maria’ al jarenlang stuivertje wisselen aan de top van de Monuta Uitvaartmuziek Top 10, luisteren we bij Brabantse uitvaarten in de toekomst mogelijk veel naar Marco Borsato en Queen. In het gepubliceerde onderzoek van Monuta delen Brabanders hun voorkeurslijst over wat zij graag willen bij hun eigen afscheid. “54 procent van de Brabanders weet al precies wat er gedraaid moet worden, of heeft daar wel een idee over,” aldus Monuta. “Brabanders noemen in hun wensenlijst talloze verschillende nummers, wat symbool staat voor een heel persoonlijke invulling van een afscheid.”

34 procent van de mensen in Noord-Brabant heeft de wensen rondom uitvaartmuziek al eens besproken met anderen, vooral om dierbaren niet met vragen achter te laten. “We vinden het prachtig om te zien dat steeds meer mensen praten over hun muziekwensen. We weten namelijk uit ervaring dat het nabestaanden veel rust geeft als ze weten wat jij had gewild. Muziek is een geschikte gespreksstarter om open over afscheid te zijn en te bespreken hoe jij je uitvaart voor je ziet. En dat stimuleren we dan ook met volle overtuiging,” zo vertelt Corné Mulders, directeur Uitvaartzorg bij Monuta.

Trends in uitvaartmuziek veranderen door de jaren heen, deelt Monuta: “En ook als je ouder wordt, kunnen je voorkeuren weer veranderen. Het is dus niet gek dat de huidige toplijst verschilt van wensen voor toekomstige afscheidsceremonies.” Van Marco Borsato komt Afscheid nemen bestaat niet het meest voor op de lijst. Van Queen worden diverse nummers genoemd. ‘Who Wants to Live Forever’ het vaakst, maar ook ‘Bohemian Rhapsody’, ‘Don’t Stop me Now’ en ‘Show Must Go On’. Qua specifiek nummer wordt ‘Rollercoaster’ van Danny Vera overigens het vaakst genoemd.

Top 10 uitvaartmuziek top van 2024

1. Time to Say Goodbye (verschillende uitvoeringen)
2. Ave Maria (verschillende uitvoeringen)
3. ‘n Trein naar Niemandsland van Frans Bauer
4. The Rose van André Rieu
5. Rollercoaster van Danny Vera
6. Zo zal het zijn van Rob de Nijs
7. Hallelujah (verschillende uitvoeringen)
8. Zwevend naar ‘t geluk van Jannes
9. My Wat van Frank Sinatra
10. Mag ik dan bij jou van Claudia de Breij

De Monuta Uitvaartmuziek Top 10 wordt al jaren aangevoerd door de klassiekers, zo ook in de nieuwe top 10. Daarnaast zien we veel Nederlandstalige nummers. Rob de Nijs kwam met ‘Zo zal het zijn’ nog niet eerder voor in de lijst. “Het is voor het eerst dat we onze toplijst van daadwerkelijk afgespeelde nummers bij uitvaarten kunnen leggen naast wensen van Nederlanders in het algemeen. Zo zie je maar hoe persoonlijk je een uitvaart kunt maken. Dat betekent veel voor nabestaanden”, aldus Mulders.

POLL

Praat jij wel eens over jouw wensen rondom uitvaartmuziek?

Ja, af en toe

Nooit



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief