Weervisser Henk van Schilt haalt de vangst aan boord
Weervisser Henk van Schilt haalt de vangst aan boord Foto: Rick van Geel

Excursies naar de weervisserij op de Oosterschelde

Algemeen

BERGEN OP ZOOM - In mei, juni en dit jaar ook in juli kunnen er weer excursies naar de weervisserij op de Oosterschelde worden gemaakt. Een bezoek aan de weer is een unieke gelegenheid om de eeuwenoude vangstmethode op onder andere de beroemde Bergse ansjovis van dichtbij mee te maken!

Sinds 2012 organiseert Stichting Behoud Weervisserij in samenwerking met de weervissers van Van Dort excursies naar de weervisserij. In mei, juni en juli zou de ansjovis - waar het natuurlijk allemaal om te doen is - zich weer moeten laten zien in de Oosterschelde. Ondanks dat de ansjovis afgelopen jaren amper werd gevangen, zijn de excursies nog altijd in trek. “Men wil dit unieke ambacht toch een keer van dichtbij meemaken. En als er geen ansjovis is, dan wordt er wel iets anders gevangen, zoals geep, makreel of sprot”, vertelt PR-man Rick van Geel.

Vaartochten en vlettochten

De stichting biedt de excursies ook dit jaar in twee typen boottochten aan: vaartochten en vlettochten. Bij een vaartocht gaan de deelnemers in de haven bij de Bergsediepsluis aan boord bij moederschip Zwerver 3. In de buurt van de weer stapt men over op vletten, waarmee naar de weer wordt gevaren. Bij het fuikgat kunnen de deelnemers van dichtbij aanschouwen hoe de weervissers de vangst binnenhalen. Gidsen van de stichting geven aan boord uitleg over het gebied en de (historie van de) weervisserij.

De vlettocht is een wat meer kleinschalige tocht waarbij er geen gebruik wordt gemaakt van het moederschip. In de haven gaan de deelnemers direct aan boord van een vlet (12 personen) die hen naar de weer brengt. Ook bij deze tocht is er een gids aan boord. Tickets voor een vlettocht zijn goedkoper dan voor een reguliere vaartocht.

Data, tickets en meer informatie

Meer informatie over beide tochten is te vinden op de website van Stichting Behoud Weervisserij: behoudweervisserij.nl/excursies. Via de website zijn ook de tickets te bestellen. Een bezoek aan de weervisserij duurt ongeveer 3,5 uur, gerekend vanaf de afvaart vanuit de Bergsediepsluis. De eerste excursie vindt plaats op 11 mei.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief