Afbeelding
Foto: Remco Weterings

Versierde fietsen, een unieke vlaggenparade en een hele hoop gezelligheid

Door: Remco Weterings Algemeen

BERGEN OP ZOOM- Alsof het zo moest zijn brak net voor de officiële opening van Koningsdag zaterdagmorgen het zonnetje door en hield het eindelijk op met regenen. Koningsdag in Bergen op Zoom begint traditiegetrouw met de vlaggenparade op de Grote Markt. Natuurlijk was er vrijdagavond- en nacht ook genoeg te doen voor de oranjeliefhebbers. De elk jaar groter wordende vrijmarkt was vrijdagavond om 17:00 uur het startschot voor twee dagen gezelligheid. De stad was dan ook compleet omgetoverd tot een zee van oranje en de Nederlandse driekleur was op elke straathoek te vinden.

Stichting Oranje Comité Bergen op Zoom probeert met het programma een gezellige mix van activiteiten te organiseren voor jong- en oud. Vrijdagavond en zaterdagochtend vroeg was het wel jammer van het regenachtige weer. Maar gelukkig was dit zaterdag wel anders en brak in de middag de zon goed door. 

Vlaggenparade

Koningsdag in Bergen op Zoom begint traditiegetrouw om stipt 10:00 uur met de Vlaggenparade op de Grote Markt. De Vlaggenparade is een unieke ceremonie waarbij eer wordt betoond aan de Nederlandse vlag. Na een korte ceremonie werd de Nederlandse driekleur gehesen. Aan deze ceremonie zijn enkele militaire commando’s verbonden, deze commando’s werden door de paradecommandant gegeven. Militairen in actieve dienst, militairen buiten dienst, veteranen, het schuttersgilde en Harmonie Oranje Nassau en diverse anderen hadden ieder hun rol in het geheel.

Voor zover bekend is de Vlaggenparade tijdens Koningsdag in Bergen op Zoom de enige die buiten een kazerneterrein wordt gehouden. Burgemeester Margo Mulder gaf voor het in grote getalen aanwezige publiek een toespraak. Ook een groot gedeelte van de gedecoreerden was aanwezig bij de ceremonie. 

Gereserveerd voor bewoners

Wie de afgelopen week door de Bergse binnenstad liep kan het niet ontgaan zijn. Nagenoeg elk raam in de Moeregrebstraat, Lievevrouwestraat, Zuidmolenstraat, Potterstraat,Bosstraat, Steenbergsestraat, Zuivelstraat, Zuivelplein, Wouwsestraat en Sint-Josephstraatwas wel voorzien van de tekst “Gereserveerd voor bewoners”. Dat er dus veel interesse isvoor de Bergse vrijmarkt mag dus wel duidelijk zijn.

Je kan het zo gek niet bedacht krijgen of het was wel te vinden op één van de kleedjes. Fietsen, boeken, matrassen, meubels, planten, kleding of zelfs een halve huisraad, de koopjesjagers konden hun hart ophalen.

Een polaroidfoto als unieke herinnering

Een familie in de Steenbergsestraat had wel een heel creatieve manier verzonnen om geld binnen te halen. Voorbijgangers konden hier in een compleet in koningsdag style omgetoverde fotolijst op de foto. De foto werd gemaakt met een polaroidcamera, de bezoekers konden hun herinnering dus direct meenemen.


De familie verkocht niet alleen foto’s, ook hun overbodige spullen stonden voor het huis uitgestald “Een jaarlijkse traditie”, zo vertellen ze gezamenlijk. Het is wel het eerste jaar dat we ook de polaroidcamera op koningsdag gebruiken. “Een succes”.

“Spullen waarvan je denkt ze niet te verkopen ben je altijd als eerste kwijt”. Vrijdagavond hadden ze dan ook al flink wat spullen verkocht, gelukkig hadden ze nog genoeg achter de hand om zaterdag de kraam weer aan te kunnen vullen.

Niet de hele familie blijft op koningsdag in Bergen op Zoom. Een gedeelte reist na eerst in Bergen op Zoom te zijn begonnen door naar het grote koningsdagoptreden in Breda. “Maar we kunnen het hier in vertrouwde handen achter laten hoor”.

Wilhelminaveld

Naast de activiteiten in de binnenstad was er op het Wilhelminaveld ook genoeg te doen, met name voor de kinderen. Vanaf 10.00 uur ’s ochtends waren er activiteiten zoals fietsen versieren. Het plein stond ook afgeladen vol met een grote diversiteit aan kermisattracties waar de jeugd fanatiek gebruik van maakte. Het Wilhelminaveld was zaterdag dan ook al snel gevuld met mensen van alle leeftijden die genoten van de activiteiten en de gezelligheid. 

Het bleef dan ook nog lang gezellig in Bergen op Zoom.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief