Afbeelding
Foto: Dick Vermaas

Lezing in de gloednieuwe torenkamer van de Peperbus: Het kwadrant van Snellius

Door: Sanne Brusselaars Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Na maanden van arbeid is de restauratie van de torenkamer halverwege de Peperbus tot een succesvol einde gekomen. Een hoogtepunt in dit proces was de toevoeging van een historisch kwadrant, nauw verbonden met de Nederlandse landmeetkunde en de bevindingen van Willebrord Snellius. Op donderdag 25 april bracht Nicolàs de Hilster een boeiende lezing over het gebruik van dit kwadrant in de tijd van Snellius.

Snellius, een pionier in de Nederlandse wetenschap van de 17e eeuw, speelde een cruciale rol in de ontwikkeling van de landmeetkunde. Rond 1610 voerde hij metingen uit op onze Peperbus, waarbij hij voor het eerst nauwkeurig de omtrek van de aarde berekende met behulp van een indrukwekkend kwadrant. Het kwadrant, gereconstrueerd door de publieke omroep (NTR) voor het programma ‘Jekels Jacht’, werd na afloop geschonken aan onze stad. De reconstructie ervan werd wetenschappelijk begeleid door De Hilster, wat resulteerde in een interessante lezing op de dag van aankomst van het kwadrant in Bergen op Zoom.

Al met al was het een gedenkwaardige dag waarop we niet alleen een stukje geschiedenis terugbrachten naar onze stad, maar ook onze passie voor erfgoed en wetenschap met de gemeenschap deelden. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief