Afbeelding
Foto: Venema Media

Negatief zwemadvies voor De Binnenschelde in Bergen op Zoom

Door: Sanne Brusselaars Algemeen

BERGEN OP ZOOM - De provincie Noord-Brabant heeft een negatief zwemadvies afgegeven voor zwemlocatie De Binnenschelde in Bergen op Zoom. Vanwege de slechte waterkwaliteit geldt dit advies voor het hele zwemseizoen.

De Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant (ODZOB), die in heel Noord-Brabant controles uitvoert, heeft de afgelopen vier jaar in het water van zwemlocatie De Binnenschelde een te hoog gehalte aan Escherichia coli en intestinale enterokokken aangetroffen. Beide bacteriën kunnen overlast en gezondheidsproblemen veroorzaken.

Dit negatieve zwemadvies is niet nieuw voor De Binnenschelde, aangezien er in voorgaande jaren ook al blauwalg werd aangetroffen. Het advies geldt gedurende het hele zwemseizoen.


Regelmatige controles
Aangewezen zwemwaterlocaties in Brabant worden regelmatig gecontroleerd op veiligheid en waterkwaliteit. Als daar aanleiding voor is, kan de provincie een zwemverbod of negatief zwemadvies instellen. Een negatief zwemadvies houdt in dat zwemmen in de betreffende plas wordt ontraden, maar (op eigen risico) nog wel mág. Het negatief zwemadvies wordt pas ingetrokken als de fysieke veiligheid op orde is en een structurele verbetering van de waterkwaliteit is aangetoond.


Veilig zwemmen
Tijdens het zwemseizoen (1 mei tot 1 oktober 2024) kunt u veilig zwemmen op de aangewezen locaties. Die zijn te herkennen aan de provinciale borden ter plekke. De aangewezen locaties zijn te vinden op de landelijke website www.zwemwater.nl. Zwemmen op niet-aangewezen locaties wordt altijd afgeraden.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief