De bus van het radioprogramma 5 Dagen staat donderdag in Goes.
De bus van het radioprogramma 5 Dagen staat donderdag in Goes. Foto: NTR

Radioprogramma 5 Dagen zendt donderdagavond uit bij reddingsbrigade Goes

Door: Britta Janssen Algemeen

GOES - Het NPO Radio 1-programma 5 Dagen gaat deze week over het werk van reddingsbrigades in Nederland. Donderdagavond komt de uitzending live uit Goes, waar het voortbestaan van de reddingsbrigade onzeker is.

Het zwemseizoen is begonnen, maar de reddingsbrigade kampt met een tekort aan vrijwilligers. De gele bus van het NPO Radio 1-programma 5 Dagen (NTR/PowNed) rijdt daarom deze week naar verschillende plaatsen in Nederland om te praten met vrijwilligers, zwemmers en iemand die gered is. Presentatoren zijn Jo van Egmond en Mirthe van der Drift. Verslaggever ter plekke is Joris Kreugel.

Onderwerpen

‘De 147 reddingsbrigades die ons land telt, voerden vorig jaar zo’n 8.000 hulpverleningen uit’, staat in een persbericht van de NTR. ‘Maar ze hebben moeite om het ledenbestand op peil te houden. De brigades drijven in belangrijke mate op vrijwilligers. Hoe houd je die vast? Want behalve gezellige verenigingen zijn de reddingsbrigades ook noodzakelijke hulpdiensten.’ 

5 Dagen onderzoekt wat er allemaal komt kijken bij het werk van de reddingsbrigade. Hoe ervaren de lifeguards de reddingen en wat doet het met een team als er iemand verdrinkt?

Donderdag reist de bus af naar een reddingsbrigade in het binnenland. Voorzitter Aswin Meulblok en lifeguard Lenny Stoutjesdijk van reddingsbrigade Goes houden zich vooral bezig met preventie en reddingen bij calamiteiten en events. ‘Tijdens de overstromingen van Limburg in 2021 zijn ze ingezet voor de evacuatie van een bejaardentehuis. Een belangrijke hulpdienst dus, maar denkt de gemeente Goes daar ook zo over?’

Het programma is te beluisteren van 20.00 tot 20.30 uur op NPO Radio 1. Zie ook de website van 5 Dagen.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief