Fietsparkeren is een thema van de binnenstadsmarkt.
Fietsparkeren is een thema van de binnenstadsmarkt. Foto: Britta Janssen

Markt over toekomst binnenstad in Goes: ‘Absurd dat je in Goes nog met auto op Grote Markt kunt rijden’

Door: Britta Janssen Algemeen

GOES – De gemeente Goes werkt aan het vernieuwen van de binnenstad. Al twee jaar voert ze verbeterpunten uit, maar er moet nog steeds veel gebeuren, vertelt wethouder Joost de Goffau. “De urgentie is hoog”, stelt hij. Om inwoners en ondernemers te informeren en naar hun meningen en ideeën te vragen, is er maandag een grote binnenstadsmarkt in de Grote of Maria Magdalenakerk.

De binnenstadsmarkt, die maandag (13 mei) tussen 15.00 en 21.30 uur te bezoeken is, bestaat uit thematische informatiekraampjes en lezingen. Zo spreekt gedeputeerde Jo-Annes de Bat van de provincie Zeeland over Goes en haar functie als centrumgemeente en gaan Marijke van Hees, David Lansen en Marleen Strien op het thema ‘de veranderende binnenstad’. Die veranderingen maken het volgens wethouder Joost de Goffau hoognodig dat de Goese binnenstad mee ontwikkelt. Want bijvoorbeeld de leegstand is, zoals in meer steden, een zorg in Goes. “De ontwikkeling van binnensteden gaat van de vroegere koopgoot naar beleefgebied. Moeten we dan bijvoorbeeld horeca toestaan in winkelstraten om er weer een bloeiend geheel van te maken? Dit zijn vraagstukken die nu spelen. En het is absurd dat je in Goes nog met de auto tot op de Grote Markt kunt rijden. Dat zie je nergens meer.”

Autoluw

Om de binnenstad aantrekkelijker te maken heeft de gemeente de ‘kwaliteitsagenda binnenstad’ opgesteld. Daarin zijn de speerpunten: een toegankelijke en bereikbare historische binnenstad, een toegankelijke en waard te bezoeken monumentale historische binnenstad, een groene historische binnenstad, het stimuleren van wonen in en rond de historische binnenstad, winkels en horeca in de historische binnenstad en cultuur en evenementen in de historische binnenstad. Er komen onderwerpen aan bod als een autoluwe binnenstad, het parkeren van auto’s en fietsen, betere bewegwijzering voor voetgangers en meer groen en zitgelegenheden. “Tijdens de binnenstadsmarkt gaat het over wat er al gedaan is en waar we naartoe willen”, verduidelijkt de wethouder. Daarbij zijn er zaken die snel uitgevoerd kunnen worden, maar ook grotere dossiers die meer tijd vragen. “Met het autoluw maken van de binnenstad willen we komend jaar behoorlijk slagen maken”, noemt de wethouder een voorbeeld. “Voor de zomervakantie willen we bestrating vernieuwen waar het slecht is.”

Afbeelding
Afbeelding


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief