Afbeelding
Foto: Yvonne Vermeulen

Democracity: Als kinderen de baas zijn

Door: Yvonne Vermeulen Algemeen

ETTEN-LEUR - Komt er een ziekenhuis? Kiezen we voor een school of toch een windmolenpark? In het Oude Raadhuis kwamen vorige week kinderen van groep 7 en 8 bijeen om even de gemeenteraad over te nemen. Democracity is een spel van ProDemos, Bert Huisman leidt de bijeenkomst en krijgt aanvulling van (burger)raadsleden en medewerkers van de griffie. “Het is belangrijk om jong mee te krijgen hoe de democratie werkt en om te discussiëren”, vertelt Huisman.

Donderdagochtend komen kinderen groep 7/8 van ‘t Carillon naar het Oud Raadhuis. Ze schuiven aan in een vergaderopstelling met in het midden een plattegrond van een stad met daaromheen gebouwen die je in een stad zou kunnen bouwen. De leerlingen mogen van Huisman eerst bedenken wat de gemeente allemaal doet, daarna worden de kinderen opgedeeld in partijen en mogen ze kiezen wie de woordvoerder, secretaris, voorzitter en leden van de partij zijn. Dat doen ze met behulp van (burger)raadsleden Kees van Aert (APB), Ron Dujardin (D66) en Erik Vissers (D66), ervaren mannen in de gemeentepolitiek.

Deze ochtend wordt de gemeente geregeerd door vier partijen opgericht na een korte brainstorm: We doen het Samen (WdhS), Veiligheid Boven Alles (VBA), Partij voor Gezondheid (PvG) en Klimaat en Kinderen (KeK). De woordvoerders lichten de kernwaarden van hun partij toe. Zoals: “Je moet je veilig voelen, maar het verkeer moet ook veilig zijn, wij willen een veilige stad voor iedereen.”  Of “Wij willen een wereld zonder racisme, zodat iedereen gelijk is.” 

Dan is het tijd om de eerste beslissing te nemen en een gebouw uit te kiezen, best moeilijk want de basisschool is al snel weg. Dan mogen er nog een tweede, derde en vierde gebouw of gebied gekozen worden door de partijen. Tijdens de eerste stemronde mogen de gebouwen zo weggezet worden. De plattegrond van Etten-Leur wordt naast enkele huizen gevuld met een park, basisschool, azc en een ziekenhuis. 

Tijdens de tweede ronde mogen de partijen toelichten waarom ze iets willen toevoegen aan de stad. Helaas moet Etten-Leur het voortaan doen zonder huisarts en dat terwijl de Partij voor de Gezondheid aangeeft dat dit ‘echt voor iedereen van belang is’. Tijdens de derde ronde mogen de partijen hun gekozen gebouw niet alleen toelichten, er mogen ook vragen gesteld worden. Via de voorzitter. Opeens stellen 22 kinderen vragen via voorzitter Huisman. De glasbak van KeK haalt het wel, al lijkt één glasbak wel te weinig. KeK gaat akkoord met 3 glasbakken al is er maar één te plaatsen op de plattegrond. 

Dan de middelbare school, heb je die nu wel of niet nodig in Etten-Leur. Er ontstaat een discussie over de niveaus die de school aanbiedt, of het nu wel of niet makkelijk is als je niet ver moet fietsen. We eindigen met 11 voor en 11 tegen. “In het echt zou dit voorstel bij de volgende vergadering opnieuw op de agenda komen. Dan kun je tot die tijd onderhandelen om de twaalfde voorstander te vinden,” zegt Huisman.

Maar nu is het tijd voor de volgende ronde, waarbij over het laatste gebouw onderling een meerderheid kan worden gevonden. Opvallend: twee partijen willen groene energie, de een wind en de ander zon, maar geen van beiden stemmen voor het plan van de ander. “Wat je vandaag ziet, zie ik wel vaker. Kinderen kiezen voor groen, veiligheid en gelijkheid. Zelf vind ik het belangrijk om te laten zien hoe je invloed kunt uitoefenen en wat je daarvoor moet doen, daarom is het ook belangrijk om ze jong mee te krijgen,” zegt Huisman. Hij sluit af met de vraag wie er later wel politiek in wil, een derde van de handen vliegt de lucht in.[n]

ProDemos
ProDemos is het ‘Huis voor democratie en rechtsstaat’. Zij leggen uit wat de spelregels zijn van democratie en rechtsstaat en laat zien wat je zelf kunt doen om invloed uit te oefenen. Ze hebben onderwijsprogramma’s voor basisscholen, speciaal onderwijs, middelbare scholen en mbo’s. De gemeente Etten-Leur nodigt sinds vorig jaar basisscholen uit voor dit programma.

Afbeelding


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief