Stunten met een motor
Stunten met een motor Foto: René Mensen

Bezoekers onder de indruk van Auto en Motorsport Experience

Door: René Mensen Algemeen

ETTEN-LEUR – Een uniek evenement in Etten-Leur: AME (Auto en Motorsport Experience) Aan het woord is een trotse organisator van dit evenement, Aimé van de Reijt. Zondag werden er zo’n 10.000 bezoekers verwacht en het weer is prima, dus dat gaat wel lukken.

Op het terrein van Blom aan de Hoevenseweg staan de meest uiteenlopende modellen (sport)auto’s, oldtimers, raceauto’s en een enorme variëteit aan motoren opgesteld. De talrijke bezoekers wandelen tussen de diverse stands of nemen even een versnapering op het speciale terras dat daarvoor is opgesteld. Ook voor de kleintjes is er volop vertier, van het springen op luchtkussens tot het met krijt bewerken van een speciaal daarvoor geprepareerde auto met schoolbordvacht.

Hoe is het zo ontstaan?

Aimé: “Het is zo’n 11 jaar geleden begonnen met wat bijzondere auto’s op een parkeerterrein bij de Jumbo waar ik destijds werkte. Dat was eigenlijk zo’n succes dat we dat vaker wilden doen. Maar ja, waar kun je dat doen. Toen gooide Corona roet in het eten maar uiteindelijk kreeg ik het aanbod om het op dit terrein bij Blom, waar ik inmiddels werkzaam ben, te doen. Vorig jaar was de eerste keer in Etten-Leur en dat was zo’n enorm succes dat we nu dus de tweede editie hebben georganiseerd.”

Wat wil je bereiken met dit event?

“Ik wil graag dat iedereen die dat wil kan proeven, ruiken, zien, ervaren wat de auto- en motorsport is. En dat in de breedste zin van het woord. Dus er staan enthousiaste karters uit de buurt en er staat bv een team van de Dakar Rally. Deze keer maar liefst 85 deelnemers. Het is laagdrempelig, iedereen is welkom en iedereen heeft tijd voor een praatje of om eea uit te leggen. Door de grote hoeveelheid sponsoren kunnen we het gratis aanbieden en daar ben ik best trots op.”

Rallyrijden

Aan het woord is Thom Verwijmeren uit Prinsenbeek. “Ik ben rallyrijder en rij bv in Achtmaal, doe mee aan het Nederlands Kampioenschap voor junioren en de rally in Etten-Leur natuurlijk. Ik rij in een inmiddels bijna zeldzame Chevrolet Kalos. Mijn kameraad Niels Winter is de navigator. Die geeft de aanwijzingen en ik volgt die keurig op haha. De topsnelheid is dan soms zo’n 160 à 170 km/u.” Thom onderhoudt zelf zijn auto, samen met zijn vrienden. Op 12 en 13 juli is trouwens de rally van Etten-Leur.

Tekst gaat verder onder de foto. 


Thom Verwijmeren, rallyrijder - René Mensen 

Kijken en netwerken

Bezoeker Ad Vermeulen vertelt dat hij onder de indruk is vandaag. “Het is mijn eerste keer, vorig jaar was ik er niet bij. Ik heb zelf oude auto’s en motoren waar ik graag aan sleutel. Ik heb die in een garagebox staan. Het leuke van dit evenement is dat je kennis maakt met mensen die er verstand van hebben. Ze zijn erg enthousiast en nemen de tijd nemen om je vragen te beantwoorden. Voor mij echt een verrijking om vandaag hier te zijn. Een lekker een frietje eten in de zon is ook niet verkeerd,” glimlacht hij. 


Bijschrift - Foto: René Mensen



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief