Henk Moelands aan het werk in de Achtertuin
Henk Moelands aan het werk in de Achtertuin Foto: René Mensen

‘In De Achtertuin ontmoet je de natuur en andere mensen’

Door: René Mensen Algemeen

Etten-Leur – In het buitengebied van Etten-Leur heeft Lian Baremans bij haar huis een mooie grote tuin aangelegd. Ze had de ruimte ervoor en wilde graag iets doen voor de medemens die daar behoefte aan heeft. Dit jaar is het 10-jarig bestaan van De Achtertuin. Lian: “We ontvangen hier graag ouderen, mensen met een beperking en mensen met dementie. De tuin is laagdrempelig en kleinschalig. Een wandeling door deze tuin brengt mensen in contact met geuren, kleuren en materialen. Er is ruimte om lekker te zitten op diverse terrassen, een ruimte om creatief te zijn, een binnenruimte als het weer niet meewerkt en ruimtes om gewoon even stil te zijn. Kortom: een mooie plek om even weg te zijn en andere mensen te ontmoeten.”

Hoe is het idee ontstaan?

De Achtertuin is privé-eigendom van Lian Baremans.

“Ik ben moeder van 3 kinderen. Mijn jongste dochter ging in een 24-uurs zorg wonen en zij gaf toen aan dat ze de tuin en de dieren zo miste. Ze wilde steeds graag naar huis om weer lekker te genieten van buiten zijn en in het gras te liggen. Dat bracht me op het idee, dat er misschien meer mensen zijn voor wie zo’n behoefte niet zo makkelijk ingevuld kan worden. Met deze Achtertuin krijgt iedereen die dat wil gewoon de kans om te genieten.”

Wanneer kunnen mensen terecht?

Het seizoen loopt dit jaar van 7 mei tot en met 15 oktober. Elke dinsdagmiddag is er vrije inloop van 13.30 uur tot 16.00 uur. Op andere dagen gaat het op afspraak. Lian: “We kunnen altijd vrijwilligers gebruiken. Dat is om de tuin te onderhouden, maar ook om gasten te ontvangen, het organiseren van activiteiten en zorgen voor een hapje en een drankje. Het is een win-winsituatie. Wij bieden vrijwilligers een kans om iets voor anderen te kunnen betekenen en de vrijwilligers maken met elkaar De Achtertuin succesvol.”

Mensen met dementie

De tuin is met name ook een mooie plek voor mensen met dementie. Het beleven van de elementen in de tuin, het contact met andere mensen, het genieten van geuren, kleuren en geluiden, een kopje thee of koffie samen: het kan zo weldadig zijn.

Ook onder de vrijwilligers zijn soms mensen met dementie. Momenteel is Henk Moerlands een van de vrijwilligers in het onderhoud van de tuin. Henk: “Ik ben bijna 80 en ik geniet enorm van mijn bijdrage in de tuin. Ik kan het heel goed vinden met Hans, de partner van Lian die ook in de tuin actief is. Samen beleven we iedere week weer een leuke tijd. Elke woensdag- en donderdagmiddag ben ik in de tuin te vinden. Ik hou van humor en van aanpakken.” Die spirit houdt Henk fit en bij de tijd. Zijn vrouw Lieske is mantelzorger en houdt alles goed in de gaten, zodat Henk zorgeloos zijn vrijwilligerswerk kan blijven doen. Henk is dus heel fit en heel actief. Zo speelt hij wekelijks nog badminton in De Gong en is hij dus twee middagen per week in De Achtertuin te vinden. Hans en Lian vertellen in koor: “Henk is nog nooit chagrijnig in de Achtertuin verschenen. Zijn guitige blik en zijn gevoel voor humor voeden zijn enthousiasme. Wij, maar ook de kinderen beschouwen Henk zo goed als ‘familie’. Als je zoveel tijd met elkaar doorbrengt, is dat ook logisch. We hopen van harte dat Henk nog lang zo fit blijft en wekelijks bij ons blijft komen.”

Toekomst

Lian: “We hopen dat we De Achtertuin kunnen blijven ontwikkelen. We bedenken weer nieuwe projecten en doen veel met de suggesties van bezoekers. De Achtertuin is inmiddels een unieke plek geworden voor mensen in Etten-Leur en ook ver daarbuiten, die de rust en de schoonheid van de tuin en het contact met anderen zoeken. Dat is puur ‘opladen’ met nieuwe energie. Wij willen -samen met het hele team- graag dat iedereen daar een beetje gelukkiger van wordt.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief