Klaar voor de eerste sprong van dit zwemseizoen.
Klaar voor de eerste sprong van dit zwemseizoen. Foto: Johan Wagenmakers

Gouden zwemseizoen Blankershove van start: ‘Het sociale hart van onze gemeenschap’

Door: Johan Wagenmakers Algemeen

OUD GASTEL - Onder een uitbundig schijnende zon opende wethouder Sharona Malfait vandaag het 50e seizoen van zwembad Blankershove. Direct daarna namen de eerste fanatiekelingen de eerste duik.

Het na veel politiek gesteggel in 1974 aangelegde zwembad trok in het eerste decennium van haar bestaan vele bezoekers. Dat Blankershove nu een gouden feestjaar viert is zeker niet vanzelfsprekend geweest. Een aantal keer leek het er zelfs op dat de poort van het bad definitief op slot zou gaan. In de jaren tachtig waren er een paar zomers met slecht weer en schreef men de jaarrekeningen met een rode pen. De gemeente dreigde de stekker eruit te trekken, maar een groep enthousiaste Gastelaren, onder aanvoering van Cees de Ridder, gaven de moed niet op en richtten in 1988 Stichting Blankershove op.

Koesteren

“Met mijn 36 jaar kom ik, en dat geldt voor meerdere Gastelaren, al heel mijn leven op het zwembad. Hier heb ik leren zwemmen, getafeltennist en vrienden en vriendinnen ontmoet. Het is het sociale hart van onze gemeenschap”, zei wethouder Malfait onder meer tijdens haar openingswoordje. Tevens brak ze een lans voor de vele vrijwilligers. “Deze moeten we koesteren. Dat kan bijvoorbeeld door vriendelijk te zijn, de rommel op te ruimen en ze af en toe te bedanken. Met elkaar houden we het zwembad overeind en wij als gemeente dragen daar een steentje aan bij. We zetten in op een duurzaam en toekomstbestendig bad.”

Noodpotje

“In 2022 zijn we samen met de gemeente gestart om in de breedste zin het zwembad te verduurzamen”, vertelt huidig stichtingsvoorzitter Rick van den Broek. “Om de kosten beter te beheersen en te voorspellen hebben we een meerjarig onderhoudsplan opgesteld. Verder hebben we gekeken naar wat we kunnen en willen realiseren.” Het geld wat in 2012 met het Glazen Huis opgehaald is, wordt door Gastels Belang beheerd. “Dat is een potje waar we in nood of bij grotere investeringen gebruik van maken, maar wel met de intentie om het terug te betalen. Dat is ook al een aantal keer gebeurd.”

Badmeester

De 66-jarige Henny van den Broek is ook bij de opening aanwezig. “Met heel mijn huishouden kom ik hier al vanaf het begin. Hele dagen zijn we hier te vinden. Mijn vier kinderen en later mijn kleinkinderen zijn hier zowat opgegroeid.” Vanwege gezondheidsproblemen zwemt ze zelf niet meer. “Toch heb ik nog een abonnement en zo blijf ik het zwembad, waar we trots op mogen zijn, steunen.”

Gloire van den Oetelaar (18) is voor het derde jaar op rij badmeester. “Naast mijn studie tot verpleegkundige bij Curio en voetballen is dit een leuk seizoensbaantje. Het houdt me fit en ik doe veel ervaring op. Elke dag ga ik weer met plezier hier naar toe”, lacht hij.

In dit jubileumjaar staan naast de vaste jaarlijkse activiteiten als scholenweek, voetvolleybal, moonlight en dauw- en hondenzwemmen, extra evenementen op de kalender die tegen die tijd via de nieuwsbrief of sociale media gepromoot gaan worden.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief