Burgemeester Bernd Roks spreekt tijdens de Dodenherdenking in Hoeven.
Burgemeester Bernd Roks spreekt tijdens de Dodenherdenking in Hoeven. Foto: Marcel Otterspeer
FOTOALBUM

In beeld: Dodenherdenking Halderberge met toespraak burgemeester

Door: Olaf Knook Algemeen

HALDERBERGE - Burgemeester Bernd Roks hield zaterdagavond een toespraak tijdens de Dodenherdenking bij de Hoevense kapel van Bovendonk. Ook in Oud Gastel en Oudenbosch stonden inwoners stil bij de Nederlandse oorlogsslachtoffers sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. Alleen de regendruppels verstoorden om stipt acht uur de twee minuten stilte.

Burgemeester Bernd Roks eerde in zijn toespraak de lokale helden die tijdens de Tweede Wereldoorlog moedig vochten voor onze vrijheid. Hij benadrukte het belang van het blijven herdenken van deze dappere mannen en vrouwen, zoals kapelaan Alfred Verhaegen uit Hoeven, Jan van Merriënboer uit Stampersgat en Timberwolvesveteraan Frank S. Fabianski.

Ook riep hij op tot het voortzetten van hun nalatenschap door samen te werken aan een toekomst waarin vrijheid en gerechtigheid centraal staan. De wethouders Thomas Melisse en Patrick Schouw hielden in Oud Gastel en Oudenbosch een soortgelijke speech. Hieronder lees je de toespraak van de burgemeester.

Toespraak Dodenherdenking

Beste aanwezigen,

Het is een eer om vandaag met u allen samen te komen onder het thema dat dit jaar centraal staat voor 4 en 5 mei: “Vrijheid vertelt: opmaat naar 80 jaar vrijheid.” Dit thema geeft aan dat we op weg zijn naar een bijzonder moment: 80 jaar bevrijding na de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog. 

In het najaar van 2024 vieren we de bevrijding van Brabant, gevolgd door de bevrijding van heel Nederland in mei 2025. Samen met verschillende inwoners, scholen en verenigingen zijn we als gemeente Halderberge bezig met de voorbereiding van deze mijlpaal. Gericht op het samen herdenken, eren en vieren van deze belangrijke gebeurtenis. 

Van september 2024 tot en met juni 2025 zullen we samen activiteiten organiseren als eerbetoon aan en dankbaarheid voor degenen die hebben gestreden voor onze vrijheid en voor degenen die het ultieme offer hebben gebracht, zodat wij in vrede kunnen leven.

Tekst gaat verder onder de foto.


Dodenherdenking in Oud Gastel - Brasvisualproductions

‘Hun verhalen mogen niet vergeten worden’

Maar deze activiteiten hebben ook een diepere betekenis. Ze zijn bedoeld om ons, jong en oud, te laten nadenken over wat vrijheid werkelijk betekent en hoe we die betekenis kunnen verankeren in onze gemeenschap en in onze wereld. Gedenken is immers ook nadenken.

Alleen in een wereld zonder oorlog, waar mensenrechten worden nageleefd en waar geen onderdrukking is, kan een samenleving goed functioneren. Daarom vieren we morgen, op 5 mei, dat wij, hier in Nederland, in vrijheid en in een democratie leven. Waarbij we ons bewust zijn dat dit helaas niet overal zo is, zowel wereldwijd als dichter bij huis.

De generatie die de Tweede Wereldoorlog bewust heeft meegemaakt, is langzaam aan het verdwijnen. Maar hun verhalen mogen niet vergeten worden. Als gemeente hebben wij onder andere samen met de provincie, andere gemeenten, heemkundekringen, Oranje Comités en scholen de ambitie om de geschiedenis van Brabant en Nederland door te geven aan de volgende generaties.

En dat u hier aanwezig bent, betekent gelukkig dat u dit ook belangrijk vindt. Dat u hierbij stil staat en dit uit wil dragen, naar uw kinderen, kleinkinderen of naar uw medemensen.

Tekst gaat verder onder de foto.


Dodenherdenking in Hoeven - Marcel Otterspeer

‘Moed, opoffering en vastberadenheid’

De weg naar de bevrijding was lang en moeilijk. Het vereiste moed, opoffering en vastberadenheid van heel veel mannen en vrouwen die geloofden in en vochten voor een wereld vrij van tirannie en onderdrukking.

Zo is er in bijvoorbeeld in Hoeven het verhaal van kapelaan Alfred Verhaegen die hulp gaf aan een geheim agent die vanuit Engeland werd geparachuteerd in Nederland. Vanuit de pastorie werden berichten naar de geallieerden verzonden. De zender werd echter gepeild en beide mannen werden gearresteerd en naar Kamp Vught gebracht. Op 5 september 1944 werden zij door de Duitsers gefusilleerd.

In Stampersgat stond in de oorlogsjaren aan de Gastelsedijk West de boerderij van de familie Van Merriënboer. Een van de zonen van het gezin, Jan, heeft zijn werk in het ondergrondse verzetswerk met de dood moeten bekopen. Hij is opgepakt en na een kort gevangenschap op de dag van de bevrijding van Stampersgat, 4 november 1944, in Rotterdam door een Duits vuurpeloton gefusilleerd.

En dan is er het verhaal van Frank S. Fabianski, Timberwolvesveteraan, die onze gemeente vorig jaar oktober bezocht en helaas onlangs op 102-jarige leeftijd is overleden. Frank maakte deel uit van de 104e Amerikaanse infanteriedivisie, de Timberwolves, die in oktober 1944 een deel van West-Brabant bevrijdde. Hij bezocht Nederland voor het eerst en deed dit voor zijn beste kameraad Bill, die helaas op 23-jarige leeftijd omkwam en begraven ligt in Margraten in Limburg.

Tekst gaat verder onder de foto.


Dodenherdenking in Oudenbosch - Stefan Oomes

‘Niet alleen naar het verleden kijken’

Ik ben er als burgemeester trots op dat wij de heer Fabianski nog hebben mogen ontvangen in onze gemeente en dat ik hem persoonlijk de hand heb mogen schudden. Daarbij bleef hij bescheiden en vertelde steeds: “Ik was maar gewoon een van de velen.” Hun verhalen tonen ons de ware betekenis van opoffering voor vrijheid. 

Maar laten we niet alleen naar het verleden kijken. Laten we ook vooruitkijken naar de toekomst en ons inzetten voor een wereld waarin de offers van degenen die vochten voor onze vrijheid nooit vergeefs zullen zijn. Laten we samenwerken, in solidariteit en met hoop in ons hart, voor een betere toekomst voor alle generaties die komen.

Dodenherdenking 2024 Oud Gastel.
Dodenherdenking 2024 Oud Gastel.
Dodenherdenking 2024 Oud Gastel.
Dodenherdenking 2024 Oud Gastel.
Dodenherdenking 2024 Oud Gastel.
Dodenherdenking 2024 Hoeven.
Dodenherdenking 2024 Hoeven.
Dodenherdenking 2024 Hoeven.
Dodenherdenking 2024 Hoeven.
Dodenherdenking 2024 Oudenbosch.
Dodenherdenking 2024 Oudenbosch.
Dodenherdenking 2024 Oudenbosch.
Dodenherdenking 2024 Oudenbosch.
Dodenherdenking 2024 Oudenbosch.


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief