De spoorlijn aan de Zeggeweg bij Oudenbosch.
De spoorlijn aan de Zeggeweg bij Oudenbosch. Foto: Google Maps

Droog en vrij zonnig met Hemelvaart: Temperatuur stijgt richting 20 graden

Door: Yvonne Vermeulen Weer

HALDERBERGE - Na een wisselvallig week met flink wat regen is de aanloop naar Hemelvaartsdag een stuk minder nat. Ook Hemelvaartsdag zelf lijkt geheel droog te verlopen. De zon schijnt regelmatig en de temperatuur komt uit tussen 15 en 20 graden. Na Hemelvaartsdag loopt de temperatuur nog wat verder op en is het op-en-top lenteweer.

We zitten pas in de tweede week van mei en zeer lokaal is in Limburg en Gelderland al twee keer de normale maandhoeveelheid aan regen naar beneden gekomen. Dat is vooral te wijten aan de stevige onweersbuien die afgelopen donderdag over het land trokken. Eigenlijk is het sinds oktober niet meer een hele week droog geweest in ons land en dat begint voor sommige plekken problematisch te worden.

Zo lopen veel boeren weken achter op schema en lopen sommige kelders door het extreem hoge grondwater nog steeds onder. Ook vandaag valt in het zuiden van het land weer wat regen, maar in het noorden en midden blijft het zo goed als droog. De temperatuur stijgt uiteindelijk naar 16 tot 20 graden.

Grotendeels droge aanloop

Het goede nieuws is dat maandag voorlopig de laatste dag lijkt te zijn met regen. De aanloop naar Hemelvaartsdag verloopt een stuk droger met vooral op dinsdag veel ruimte voor de zon. Woensdag is meer bewolking aanwezig en kan vooral landinwaarts nog een spatje regen vallen, maar veel stelt het niet voor. Dinsdag wordt het 15 tot 19 graden, maar woensdag wordt het onder de bewolking op veel plekken niet veel warmer dan een graad of 15.

Veelal droog op Hemelvaartsdag

Hemelvaartsdag verloopt overwegend droog met een mix van wolken en zon. De temperatuur stijgt naar 15 graden aan de kust tot lokaal 20 graden in het zuidoosten van het land. Dat zijn vrij gebruikelijke waarden voor de tijd van het jaar. Tijdens het traditionele dauwtrappen in de vroege ochtend ligt de temperatuur ergens tussen 7 en 11 graden.

Ook de dagen na Hemelvaartsdag is het aangenaam lenteweer. Er staat geen neerslag op het programma en daarmee krijgen we zowaar te maken met een grotendeels droge week met flink wat ruimte voor de zon. Dat is alweer een tijdje geleden en voor veel mensen komt dit als geroepen! De temperatuur zet ook een stijgende lijn in na Hemelvaartsdag. Komend weekend kan het in bijna heel het land 20 graden of meer worden. Landinwaarts kan het zelfs 23 graden worden.

Hoge zonkracht

Een ander aandachtspuntje is de zonkracht deze week. Vanaf Hemelvaartsdag halen we in heel het land een zonkracht 5 en de dagen daarna kunnen we voor het eerst dit jaar zonkracht 6 gaan halen in de zuidelijke helft van het land. Een onbeschermde huid kan dan al binnen 15 minuten verbranden. Insmeren is dus zeker aan te raden. De zon is midden op de dag, tussen 11 en 16 uur het felst. In het uur daarvoor en daarna kun je ook verbranden, maar minder snel.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief