Stina en Ko de Smit zijn 70 jaar getrouwd
Stina en Ko de Smit zijn 70 jaar getrouwd Foto: Kirsten de Kraker

Ko en Stina de Smit: al 70 jaar gelukkig getrouwd!

Door: Kirsten de Kraker Algemeen

ARNEMUIDEN - Ko (88) en Stina (88) de Smit vieren vandaag, op 23 april 2024, een bijzondere mijlpaal: hun 70-jarig huwelijksjubileum. Hun verhaal begint in Arnemuiden in1953, als Ko tijdens het vervoeren van ‘peeën’ de rasechte Erremuuse Stina door het dorp ziet lopen en denkt: “Daar moet ik eens achteraan!” In die tijd kwam de jeugd elkaar tegen door rondjes rond het dorp te lopen. Zo ontmoetten Ko en Stina elkaar op het zogenoemde Schorretje. 

Ze verstoppen zogezegde toffees voor elkaar, die Ko vervolgens bij Stina komt ophalen. Met een lach voegt hij eraan toe: “van die toffees kwam al gauw meer!” Lang verkering hebben de twee niet, want al snel blijkt dat Stina zwanger is. Dus wordt er in 1954 op vrijdag 23 april getrouwd in Café Spoorzicht. Samen betrekken ze een zolderkamer bij de moeder van Stina in de Westdijkstraat, in een tijd die gekenmerkt wordt door armoede, met een dak vol gaten waarbij ze tijdens stortbuien met potten en pannen in bed liggen om het regenwater op te vangen.

Memorabele verhalen
Hun eerste gezamenlijke huis vinden ze in de Lionstraat, waar hun eerste dochter Anne wordt geboren. Ook Ria, Willy en Jan groeiden hier op. Daarna verhuizen ze naar de Houwerstraat, waar het gezin compleet wordt, met de komst van Anja en Jack. Ko werkt in die tijd als vrachtwagenchauffeur, terwijl Stina en de kinderen een centje bijverdient door garnalen te pellen. Samen beleven ze gezellige tijden in het Poldertje. Zelfs veel kleinkinderen kennen de memorabele verhalen uit die tijd inmiddels. Het gezin verhuist nog een paar keer voordat het in 1994 neerstrijkt in de Spoorstraat. Op dat moment zijn de meeste kinderen het huis uit en is de familie uitgebreid met schoonzonen, schoondochters en een aantal kleinkinderen. Naast vreugdevolle momenten kent het gezin ook verdriet, zoals het verlies van Stina haar enige zus op 48-jarige leeftijd, en het overlijden van één van de kleinkinderen op jonge leeftijd.

Erg zelfstandig
Ko stopt na 35 jaar als vrachtwagenchauffeur en om van de VUT te gaan genieten. De familie breidt zich in de jaren die volgen nog verder uit. Inmiddels zijn Ko en Stina de trotse grootouders van twaalf kleinkinderen en acht achterkleinkinderen. Vol trots vertellen ze over de mooie momenten met de hele familie, tijdens weekendjes weg in de afgelopen jaren. Op wat ouderdomskwaaltjes na zijn ze allebei nog gezond en genieten ze van hun ‘oude dag’. Er komen regelmatig mensen op bezoek en ’s avonds wordt er rummikub gespeeld. Dat gaat er soms erg fanatiek aan toe. Ook is het stel actief bij de ouderenmiddagen in de kerk. Ko is al een aantal jaar met veel plezier lid van het mannenkoor. Ondanks hun hoge leeftijd en de ongemakken die daarmee gepaard gaan, zijn de twee nog erg zelfstandig. Ko rijdt nog steeds auto. Samen halen ze wekelijks de boodschappen. En die trap op en af? Dat gaat volgens hen ook nog best aardig. Vertrekken uit hun geliefde huisje in Spoorstraat zit er wat Ko en Stina betreft nog niet in.

Nog eens tien jaar
En nu zijn ze dus 70 jaar getrouwd! Hoe ze dat volhouden? “Gewoon, door niet te gek te doen, naar elkaar te luisteren, elkaar lief te hebben en meer te geven dan te nemen”, antwoorden ze samen. Ze vieren platina jubileum met familie en vrienden. Daarna hopen ze nog eens tien jaar aan hun huwelijk toe te voegen.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief