Expositie Ukraine: War and Resistance
Expositie Ukraine: War and Resistance Foto: PR

Expositie Ukraine: War and Resistance strijkt neer in Stadhuis Middelburg

Door: Redactie Algemeen

MIDDELBURG- Ukraine: War and Resistance is een tentoonstelling van foto’s gemaakt door Amerikaanse en Oekraïense fotografen tijdens de Russische oorlog tegen Oekraïne. Deze getalenteerde fotografen laten de diverse aspecten en dimensies van de oorlog zien.

De foto-expositie zal dit jaar door heel Zeeland, op diverse plaatsen en bij diverse gelegenheden, te zien zijn. Om te beginnen op dinsdag 23 april in het stadhuis op de Markt van Middelburg, tijdens het Vrijheidscollege van Evgeniy Levchenko. Daarna op 5 mei, tijdens het Bevrijdingsfestival.

Expositie

Het RIAS is Short-term Fellow voor 2023, Mariia Kravchenko (Fulbright Ukraine & Institute of International Education Kyiv), dankbaar dat ze ervoor heeft gezorgd dat de tentoonstelling naar Zeeland is gekomen. Uit de ruim zeventig foto’s die Mariia ter overweging instuurde, selecteerden studenten van University College Roosevelt (UCR) er twintig. De tentoonstelling wordt gesponsord door de Provincie Zeeland, Four Freedoms door het Jaar Heen, de Zeeuwse Bibliotheek, Fulbright Ukraine en de RIAS. Ukraine: War and Resistance is een reizend project van Fulbright Oekraïne en het Institute of International Education in Kiev. De fotografen zijn bijna allemaal alumni van Fulbright – Amerikanen en Oekraïners. De allereerste tentoonstelling was in de herfst van 2022 in het Vinnytsia Museum in Oekraïne. Sindsdien hebben de foto’s de VS, Duitsland, Tjechië, Bulgarije en Nederland bezocht.

Vrijheidscollege

Om 19.00 is er ook nog een Vrijheidscollege van Evgeniy Levchenko in het stadhuis. Evgeniy Levchenko (1978) is een Nederlands voormalig betaald voetballer van Oekraïense afkomst. Hij speelde het grootste deel van zijn carrière bij Nederlandse clubs en werd voornamelijk ingezet als middenvelder. De oorlog in Oekraïne is pijnlijk om naar te kijken, vertelt Evgeniy Levchenko in zijn Vrijheidscollege. De strijd raakt zijn vrienden, familie en hemzelf. Levchenko deelt wat vrijheid voor hem betekent, als Oekraïense Nederlander, en hoe we er zuinig op moeten zijn. Sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne zet hij zich in voor geldinzameling voor met name de kinderen in het land, onder andere via zijn eigen stichting Breath Care for Kids Ukraine.

Meer informatie via https://www.roosevelt.nl/agenda-2/.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief