Het hinkelpad in Middelburg
Het hinkelpad in Middelburg Foto: DJI

Met een hink-stap-sprong de gevangenis in

Door: Redactie Algemeen

MIDDELBURG - De gevangenis in Middelburg (Torentijd)  heeft sinds kort een gekleurd hinkelpad voor de ingang. Als een ouder in de gevangenis belandt, heeft dat invloed op de relatie tussen ouder en kind. En voor een kind is het soms lastig om op bezoek te gaan bij een ouder die in de gevangenis zit. Een paar keer hinkelen is letterlijk en figuurlijk een eerste stap om wat meer ontspannen hun vader te begroeten.

Het oorspronkelijke idee komt van een medewerker in de gevangenis in Zwolle. Penitentiaire Inrichting (PI) Middelburg investeert in het behoud van een relatie tussen ouders en kinderen en was meteen enthousiast. Directeur Madelon van den Berg: “De ingang oogt kindvriendelijker met het nieuwe hinkelpad. Kinderen die hun ouder in de gevangenis bezoeken vinden dat soms een beetje spannend of ze hebben soms een lange autorit achter de rug waardoor ze nog even hun energie kwijt willen.”

Op bezoek

Iemand in de gevangenis bezoeken kan op verschillende manieren. Er zijn wekelijks reguliere bezoekmomenten waar kinderen met een volwassene op bezoek kunnen komen. Ook kunnen de gedetineerden met hun eigen belkaart naar het thuisfront bellen. Voor kinderen zijn er meer initiatieven nodig om de verbinding te houden met hun ouder, zoals maandelijkse Ouder-Kind-dagen waar ouder en kind in een wat meer ontspannen setting en kindvriendelijke bezoekruimte (met toezicht) een spelletje kunnen doen. En eens per maand kan een gedetineerde meedoen aan het voorleesproject. Vaders kunnen vanuit een vrolijk ogende ruimte een stuk uit een boek voorlezen. De medewerker van de PI neemt het op en stuurt de video via een beveiligde manier naar het thuisfront. Zo kan het kind de video afspelen als het papa mist of tijdens het avondritueel, waar vader eigenlijk bij hoort te zijn.

Gezellig?

Is het zo gezellig achter de muren? Het doel van deze initiatieven is de detentieschade voor kinderen zoveel mogelijk te beperken. Het kind heeft niet gekozen voor een ouder in de gevangenis, maar ondervindt daar wel de gevolgen van. De Dienst Justitiële Inrichtingen vindt het belangrijk de vader bewust te maken van de liefde voor zijn kind. Als de vader een goede verbinding heeft met een liefdevol gezin dan vermindert dat ook de kans op terugval. Daar is ook de maatschappij mee gebaat.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief