Waarnemend burgemeester Marcel Fränzel met vijf van de zes decorandi in Middelburg
Waarnemend burgemeester Marcel Fränzel met vijf van de zes decorandi in Middelburg Foto: fotocpd.nl

Zes Koninklijke onderscheidingen tijdens lintjesregen in Middelburg

Door: Redactie Algemeen

MIDDELBURG - Vandaag hebben in de gemeente Middelburg zes mensen een Koninklijke onderscheidingen ontvangen uit handen van de waarnemend burgemeester van Middelburg, Marcel Fränzel. Zij werden allen Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Een van de decorandi ontving de onderscheiding op afstand, via een videoverbinding.

De decorandi:

Mevrouw P. van den Berge
Decoranda (65 jaar) zet zich al vanaf 1986 in voor het goede doel. Zij is maatschappelijk en kerkelijk actief. Zo zet zij zich in voor projecten van de ZWO-commissie (Zending, Werelddiaconaat en Ontwikkelingssamenwerking) in samenwerking met Protestantse Kerk Nederland. Zij is penningmeester van de Zeeuwse ZWO, diaken kerkenraad PKN Kleverskerke en mantelzorger voor moeder en schoonvader en pleeghouder. Deze mevrouw is met vakantie op de Canarische Eilanden, waar zij via beeldbellen door de burgemeester op de hoogte gesteld werd dat zij benoemd is tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Dit was te zien op een scherm in de Burgerzaal in het stadhuis. De fysieke onderscheiding wordt op een later moment uitgereikt.

Mevrouw A.F. Kruis-Bardelmeijer
Decoranda (67 jaar) heeft zich 32 jaar lang ingezet voor het Nederlandse Rode Kruis. Naast de normale inzet tijdens evenementen zette zij zich in voor diverse extra taken, bijvoorbeeld EHBO-onderwijs aan basisschoolscholieren en de bloedtransfusiedienst. Ook werd ze in 2007 Nederlands kampioen wedstrijd-EHBO. Daarnaast verleent ze sinds 2016 mantelzorg aan haar thuiswonende echtgenoot en ouders, die ruim 200 kilometer verderop wonen. Ze was van 1986-1993 contactpersoon bij de Nederlandse Vereniging van Hemofilie-Patiënten (NVHP).

Mevrouw S. Louwerse-Leijnse
Mevrouw Louwerse was 10 jaar vrijwilliger bij een kledingzaak van het Leger des Heils en runt momenteel al bijna 15 jaar Talent Middelburg, een tweedehands kledingwinkel voor het goede doel. Ze heeft gospelkoor Glorify opgericht in 1993, een koor dat nog steeds actief is. Sinds haar lidmaatschap bij de Christelijk Gereformeerde Gasthuiskerk is ze actief betrokken, van catechisatie tot wijkcontactpersoon. Ze is iemand die veel betekent voor mensen en organisaties in Middelburg, met haar bevlogenheid en passie, vanuit haar creatieve talent en christelijke waarden om de medemens te helpen.

Mevrouw J.N.M. Staffhorst-Grootenboer
Mevrouw Staffhorst (58 jaar) is al 28 jaar vrijwilliger bij het Nederlandse Rode Kruis en zet zich hiermee belangeloos in voor mens en maatschappij. Daarnaast is ze 10 jaar activiteitenbegeleider bij Wijkcentrum Dauwendaele, 24 jaar gastvrouw bij bloedbank Sanquin, 14 jaar vrijwilliger bij stichting Event-Safe, 13 jaar bestuurslid en lid van de LOTUS-kring. Ook heeft zij 9 jaar actief de lief- en leedpot van het Rode Kruis beheerd.

De heer A. Wallast
De heer Wallast (55 jaar) verricht ondanks zijn gezondheidsklachten al 23 jaar vrijwilligerswerk voor de Nieuwe Kerkgemeente Middelburg, waar hij de welkomstdiensten ondersteunt als pastoraal ouderling en de kindernevendiensten organiseert. Voor stichting De Manteling is decorandus actief als sociale ondersteuner en op basisscholen De Aventurijn en Acaciahof in Middelburg helpt hij bij de tussenschoolse opvang.

De heer J.J. Walrave
Decorandus (71 jaar) is sinds de jaren ’70 belangeloos actief als vrijwilliger in de muziekwereld. Hij was jurylid Hooikoorts & Podium Z, gaf gratis drumlessen, viel in als muzikant bij optredens verschillende bands in de regio. Bestuurslid SVCR Vlissingen, betaald voetbal. Decorandus was presentator van het jaarlijkse popfestival Rhythm ‘n’ Booze en 7 jaar vrijwilliger bij verschillende festivals, onder andere Strandopgang Vlissingen. Hij was in 1983 (mede)oprichter van de Lerarenband Middelburg en is tot op heden daar motivator, inspirator en lid van. Ook was hij presentator en jurylid van de Kunstbende. Sinds 2021 is hij lid van The Little Band in Middelburg, die hij ook mede heeft opgericht. Ook zamelt hij geld in voor goede doelen, waaronder War Child.

Foto: Foto Atelier CPD



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief