Rogier Zevenbergen met zijn echtgenote Kristel en hun kinderen Elise, Charlotte en Philip.
Rogier Zevenbergen met zijn echtgenote Kristel en hun kinderen Elise, Charlotte en Philip. Foto: Privébezit

Rogier Zevenbergen is gesetteld in Zeeland: ‘Mijn droom achterna gaan, kan ik iedereen aanraden’

Door: Britta Janssen Algemeen

MIDDELBURG/ZIERIKZEE - Rogier Zevenbergen vindt het helemaal niet erg als je hem ‘Import-Zeeuw’ noemt. Hij draagt deze titel met trots. In zijn werk houdt de geboren Amsterdammer zich zelfs bezig met het aantrekken van nieuwe Import-Zeeuwen. “Ik ervaar hier meer ruimte en rust, zowel privé als in mijn werk”, vertelt Rogier.

Met zijn echtgenote Kristel - “zij is een tweede generatie Boomerang-Zeeuw, haar moeder is Zeeuwse”- en hun drie kinderen Elise (11), Charlotte (10) en Philip (7) woont Rogier (41) inmiddels bijna vier jaar in Middelburg. “Ik mis Amsterdam soms wel en dan vooral het grote aanbod in alles, restaurantkeukens, mogelijkheden om te sporten, de diversiteit van mensen. Maar met onze opgroeiende kinderen zijn we hier nu all set. Na school kunnen we nog lekker even naar het strand en de kinderen kunnen hier fijn buiten spelen en rondfietsen. Dat zou ik ze in Amsterdam echt niet laten doen. En doordat de kinderen genieten, hebben Kristel en ik ook meer rust.”

Lockdown

Dat was voor de verhuizing naar Zeeland wel anders. Toen kwamen de muren op Rogier af, vertelt hij. Na zijn studies Arbeids- en Organisatiepsychologie en Sociale Psychologie aan de Rijksuniversiteit in Groningen was de HR-specialist de afgelopen jaren als interimmer bij verschillende organisaties in dienst, zoals in de financiële en life sciences sector en het supermarktwezen. 

Zijn ‘woon-cv’ kent ook veel variatie. In zijn jeugd woonde Rogier met zijn ouders onder meer in New Jersey en Parijs. Na zijn studietijd in Groningen woonde hij sinds 2007 weer in zijn geboortestad. Tot de coronapandemie uitbrak. “We zaten met drie kinderen thuis en dat was niet te combineren met mijn interimklussen en eigen bedrijf Amstel Lab, dat start-ups helpt. Het was rommelig met het thuisonderwijs voor de kinderen en Kristel had het als arts bij GGD Amsterdam heel druk met de coronabesmettingen. Daarbij kregen we, na achttien maanden op een wachtlijst te hebben gestaan, een week voor de eerste lockdown onze puppy, een Markiesje. De timing had niet funester kunnen zijn, maar we wilden ‘m zó graag. Ik heb weken op de bank geslapen, zodat de puppy zo min mogelijk zou blaffen voor de buren.”

Daar zaten ze, met z’n allen in hun Amsterdamse rijtjeshuis. “Ik was daar snel klaar mee, het vloog me naar de keel. We hebben al mijn hele leven een familievakantiehuisje in Zoutelande en die meivakantie zijn we daarnaartoe gegaan.”

Aandoenlijk

Het was in die periode dat Rogiers moeder vroeg waarom Rogier, die voor zijn werk niet aan een vaste plaats gebonden is, niet eens op Funda keek voor een huis in Middelburg. Vervolgens ging het snel en die zomer kwam alles ongeveer in een weekeinde samen: Kristel kreeg een baan bij GGD Zeeland en ze tekenden het koopcontract voor hun nieuwe huis in de Zeeuwse hoofdstad.

Hun nieuwe leven was niet te vergelijken met hun bestaan in Amsterdam. “Natuurlijk was het wennen, maar bijvoorbeeld de juffen kwamen even aan de deur om hoi te zeggen. Dat vonden we aandoenlijk, zo vriendelijk.  Mensen nemen hier meer tijd voor elkaar.”

Cruciaal

Kristel, die van de bossen houdt, en strandmens Rogier zijn nog steeds blij met hun verhuizing naar Zeeland. Rogier draagt nu ook professioneel uit hoe prettig het wonen en werken is in deze provincie. Sinds vorig jaar is hij in dienst bij de gemeente Schouwen-Duiveland en als recruiter en arbeidsmarktspecialist houdt hij zich onder meer bezig met het zichtbaarder maken van de gemeente op de arbeidsmarkt. Voor het behouden van nieuwe werknemers is een goede inwerkperiode volgens Rogier van cruciaal belang. “Als je iemand in de eerste zes weken goed behandelt en begeleidt, is de kans groot dat die persoon langer blijft.” Op de lange termijn hoeven organisaties dan minder vacatures in te vullen.

Campagne

Vanuit zijn functie bij de gemeente Schouwen-Duiveland is Rogier ook lid van de netwerkgroep Werken voor Zeeland, waarbij onder meer de Zeeuwse overheden betrokken zijn. “We gaan een landelijke campagne draaien over hoe leuk het is om te werken als ambtenaar in Zeeland. Als Import-Zeeuw kan ik het iedereen aanraden om mijn droom achterna te gaan, haha. Ik ervaar hier meer ruimte en rust, zowel privé als in mijn werk. Het leven is hier minder gehaast dan in de Randstad en daardoor wordt er beter over zaken nagedacht. Doordat de vijver hier kleiner is, kom je sneller waar je zijn moet. Je hebt hier meer invloed op je leven.”

‘Goeie golven’

Het duingebied bij Zoutelande is Rogiers favoriete Zeeuwse stek. “Ik hou van duinen en van de verschillende duingrassen. Als ik daar ben, laad ik weer helemaal op. Ik geniet ook van de brute kleuren van het strand, het diepe groen, geel en blauw. De sfeer hier vind ik heel fijn. Het voelt voor mij als goeie golven.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief