Yvonne van Maastrigt burgemeester Middelburg
Yvonne van Maastrigt burgemeester Middelburg Foto: Gemeente Middelburg

Gemeenteraad beveelt Yvonne van Mastrigt aan als nieuwe burgemeester van Middelburg

Door: Annemarie vdVreugde Algemeen

Vanwege het vertrek van burgemeester Harald Bergmann heeft de gemeente Middelburg een nieuwe burgemeester gezocht. Vanavond heeft de gemeenteraad besloten dat zij Yvonne van Mastrigt (1965) aanbeveelt als nieuwe burgemeester van Middelburg.

Zij heeft de vertrouwenscommissie enthousiast gemaakt en overtuigd dat zij met haar bestuurlijke ervaring, haar strategische inzicht en analytisch vermogen de beste kandidaat is voor het burgemeesterschap voor Middelburg. De raad ziet in haar een burgemeester die dicht bij de inwoners staat en als een zeer dynamische en ambitieuze bestuurder die Middelburg verder kan helpen invulling te geven aan de bestuurlijke ambities uit de profielschets, bijvoorbeeld op het gebied van samenwerking. Zij is volgens de raad iemand die de verbindende voortrekkersrol goed kan vervullen.

De bestuurlijke ervaring van Yvonne van Mastrigt beslaat zo’n 25 jaar. Rond de eeuwwisseling was ze voorzitter van stadsdeel IJsselmonde in Rotterdam, daarna burgemeester in Winsum en Hoogezand-Sappemeer en vervolgens gedeputeerde in de provincie Groningen. De afgelopen jaren heeft zij bij verschillende gemeenten waargenomen als burgemeester, tot onlangs in Olst-Wijhe. Voor haar bestuurlijke loopbaan begon, heeft zij gewerkt bij de gemeentepolitie in Rotterdam.

“Ik ben blij verrast dat ik voor de gemeente Middelburg aan de slag mag gaan. Het waren goede gesprekken met de vertrouwenscommissie. Met veel enthousiasme kijk ik uit naar de samenwerking, binnen de gemeente en zeker ook met de inwoners. Ik hoop op een fijne tijd met elkaar”, laat Yvonne van Mastrigt weten in een eerste reactie. 

Verdere procedure

Nu de gemeenteraad over deze aanbeveling heeft besloten, volgt de volgende stap: de minister van Binnenlandse Zaken voert een uitgebreide screening uit. Zo doet veiligheidsdienst AIVD onderzoek en vindt er fiscaal onderzoek plaats. Als dit allemaal in orde is, komt het voorstel voor benoeming in de ministerraad. Dit gebeurt niet bij alle burgemeestersbenoemingen, maar omdat Middelburg een provinciehoofdstad is wel.

Hierna is de weg vrij voor de benoeming bij Koninklijk besluit en volgt een feestelijk moment: de beëdiging van onze nieuwe burgemeester. De commissaris van de Koning beëdigt de nieuwe burgemeester namens de Koning. Naar verwachting vindt dat 29 augustus plaats.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief