Romaisa, Lucia en Wanisha bij de ontmoetingsplek aan de Segeersweg.
Romaisa, Lucia en Wanisha bij de ontmoetingsplek aan de Segeersweg. Foto: Jos Wight

‘Bij de ontmoetingsplek worden we tenminste niet weggestuurd’

Door: Annemarie vdVreugde Algemeen

MIDDELBURG - Een ontmoetingsplek voor jongeren waar je jezelf kan zijn zonder constant in de gaten te worden gehouden, dat wilden Romaisa, Lucia en Wanisha in hun wijk. Het was niet zomaar geregeld. Ze moesten aanschuiven bij wijktafels, gesprekken voeren met de wethouder en veel geduld hebben. Maar het is ze gelukt: vrijdag 10 mei wordt de ontmoetingsplek voor jongeren in Dauwendaele officieel geopend.  In gesprek met Romaisa, Lucia en jongerenwerker Jos Wight,  over ‘hun’ ontmoetingsplek. 

DOOR ANNEMARIE VAN DE VREUGDE

Er is toch al een ontmoetingsplek voor jongeren in Dauwendaele?
Lucia: ,,Klopt, we hebben jongerencentrum 2ndBase in het winkelcentrum. Het is een prima plek, maar je zit wel binnen. En nu de zon weer een beetje begint te schijnen is een plek om straks in de zomer buiten te chillen wel heel fijn.”
Jos: ,,Bij 2ndBase zou het eigenlijk leeg moeten zijn als de zon schijnt. Dan moeten de kinderen en de jongeren hier in de wijk lekker naar buiten kunnen gaan om te spelen en elkaar te ontmoeten.”
Romaisa: ,,De ontmoetingsplek is niet alleen bedoeld om te hangen. We hebben straks een plek waar we samen kunnen eten, muziek kunnen luisteren en andere leuke dingen kunnen doen.”
Lucia: ,,Daar worden we tenminste niet weggestuurd.”


Romaisa vervolgt: ,,En er is geen cameratoezicht. Hier in de wijk hangen, ook op de pleintjes, overal camera’s. Al doe je niets verkeerd, het is niet fijn om altijd bekeken te worden. Je voelt je nooit helemaal vrij als er 24/7 een camera op je hoofd gericht staat. Natuurlijk hebben we wel regels die we in overleg met de buurt hebben opgesteld. We hebben onder andere afgesproken dat we afval opruimen, respect voor elkaar hebben en geen herrie maken. Die afspraken zijn ook nodig. Maar regels zijn iets anders dan een camera.”
Jos: ,,Je moet niet meteen uit gaan van problemen. Jongeren willen niet altijd toezicht hebben. Je moet op die leeftijd kunnen ontdekken wie je bent en wie je wil worden. Dat moet je zelf uitvinden, zonder je constant bekeken te voelen.”

Hoe is dit project ontstaan?
Jos: ,,Er was sprake van overlast door jongeren bij winkelcentrum Tref. Mijn collega Gerard is daar naar toegegaan en kwam in contact met de meiden. Het opstarten van de ontmoetingsplek maakt deel uit van het project Young Leaders. Dat project draait om het ontwikkelen van talenten en zelfkennis bij jongeren. Maar ook nadenken over hoe je ideale buurt eruitziet en waar die aan moet voldoen. Het ontplooien van een activiteit hoort bij het project. Deze meiden hebben gekozen voor het ontwikkelen van een ontmoetingsplek. Daar hebben ze echt voor moeten doorzetten en hun best moeten doen. Een van de saaiste dingen die je als jongere kan doen is een wijktafel bezoeken maar ze zijn gegaan en hebben hun presentatie gegeven. Ze hebben gesproken met de wethouder en de betrokken ambtenaar. Zo’n ontmoetingsplek komt er niet zomaar, daar hebben ze hard voor gewerkt.”
Romaisa: ,,Nou, we hebben wel hulp van jou en Gerard gehad.”
Jos: ,,Ja, maar uiteindelijk hebben jullie het geregeld.”

Hebben jullie nog meer wensen voor de ontmoetingsplek? 

Romaisa: ,,Ons volgende doel is het plaatsen van outdoor draaitafels. Via je telefoon kun je dan muziek afspelen. We moeten eerst uitzoeken wat dat kost en goed nadenken of we dat willen.”
Jos: ,,Die draaitafels zijn hufterproof, je kunt ze zo instellen dat niemand er last van heeft. En het is een duurzame keuze, dat is ook mooi aan dit project.”
Lucia: ,,Als het goed is hebben de jongeren na ons er ook nog plezier van.’’

Vrijdag 10 mei wordt de ontmoetingsplek aan de Segeersweg om 16.15 uur feestelijk geopend door wethouder Willemien Treurniet en de Young Leaders. [n]



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief