Spellenmiddag voor jong en oud
Spellenmiddag voor jong en oud Foto: Niki Fens-Mensen

Dit is er te doen met Koningsdag in Moerdijk

Door: Yvonne Vermeulen Algemeen

MOERDIJK - Zaterdag is het Koningsdag. Tijd voor sport, spel, vrijmarkten en aubades. Je hoeft je niet te vervelen want er is genoeg te doen in de gemeente Moerdijk! 

Zevenbergen

Het Oranjecomité Zevenbergen organiseert ook dit jaar weer heel veel Koningsdag activiteiten in en rond het centrum. Kinderbraderie op de markt bij de pratende vrouwen en vrijmarkt voor de volwassenen, rondje Markt, Gedurfd, Proost. Er is meer dan voldoende ruimte om deze ronde indien nodig groter te maken. 

De Noord/Zuidhaven is vanaf 9.30 uur grotendeels afgesloten voor verkeer. Reserven is niet mogelijk, ook zijn er geen kramen. Tevens is er weer een kinderbraderie in het centrum en de vrijmarkt voor volwassenen. Maak je zolder leeg en gooi je beste verkooptrucs in de strijd. Let op! De kinderbraderie is alleen bestemd voor kinderen. Volwassenen hebben hun eigen plaats op de vrijmarkt. Bij grote drukte is het belangrijk dat de keerpunten vrij blijven. Ruim uw rommel na afloop aub op. Er zijn voldoende afvalbakken aanwezig. Ook staat er een grote afvalcontainer waar u de grotere spullen in kunt gooien.

Attracties centrum
11.00-13.30u: Springkussen
vanaf 10.00u: Draaimolen (niet gratis)
10.30u: Versierde fietsenwedstrijd, meld je om 10.30u bij het plankier bij de pomp op de Markt en fiets dwars door de 7 schakels heen, de bewoners wachten op je met enthousiasme en groot applaus. Vooraf aanmelden kan bij de Oranjecomitékraam.

Programma op de Markt
10.00u: Opening kinderbraderie op de Markt bij de pratende vrouwen
10.00u: Oranjemarkt volwassenen rondom de haven
10.30u: Versierde fietsen, route gaat door de 7 schakels
11.00u: Koevoet Dance Department
11.30u: Balletstudio Tamara Heeren
12.00u: Muziekvereniging Zevenbergen
12.15u: Officiële gedeelte op de Markt. Aubade waarbij het Wilhelmus wordt gezongen onder begeleiding van Muziekvereniging Zevenbergen. Hijsen van de vlaggen ter hoogte van bakker Jac
13.00-14.30u: Oud Hollandse kinderspelen In zaal Bij Verhoeven
13.00u: Feest op de Markt met Leroy Krielen
14.00u: Optreden van Carolien en de Mannûh van Gastel
15.30u: Professor Propkop, Googelshow voor de kleinsten
16.30u: Vervolg Feest op de Markt met Carolien en de Mannûh van Gastel, aansluitend muziek. Daarmee eindigt Koningsdag in het centrum.

Nieuwe bestuursleden
We zijn dringend op zoek naar nieuwe leden voor het Oranjecomité. Een aantal bestuursleden zal na deze editie gaan stoppen. Lijkt het je leuk om je steentje bij te dragen, mail dan naar info@koningsdagzevenbergen.nl of loop gewoon even langs bij onze kraam.

Klundert

Wie met Koningsdag besluit naar het centrum van Klundert te trekken, zal zich dat zeker niet betreuren. Het Oranjecomité Klundert heeft zich het afgelopen jaar namelijk ingespannen om een veelzijdig en afwisselend programma voor iedereen samen te stellen.

Een traditie is er niet voor niets. Daarom zullen de kinderen om 9.00 uur vanaf het Huis van de Wijk naar het Stadhuisplein trekken met hun versierde voertuig. Eenmaal daar vindt om 9.30 uur traditiegetrouw de aubade plaats onder muzikale begeleiding van Determinato.

Na de aubade zijn er voor de kinderen verschillende spelletjes klaargezet op het grasveld bij het Stadhuis of ze kunnen het hoger opzoeken door één van de bungeetrampolines te betreden. De muziekliefhebber kan helemaal losgaan in de drumcaravan aan de Voorstraat. Voor wie na het zingen even de benen wil strekken, liggen er fietsroutes met wisselende afstanden klaar. Doet u het liever wat rustiger aan? Neem dan eens een kijkje op de vrijmarkt in de Molenstraat of drink een kopje koffie en een oranjebitter met ons op de verjaardag van de Koning. Wie na deze activiteiten honger heeft gekregen, kan om 12 uur aanschuiven bij de gratis oranjelunch op het Stadhuisplein. Na de lunch kunnen de voetjes van de vloer, want 24/7 band en Feestband Dúbent zullen er een groot feest van maken!

Fijnaart

Op Koningsdag is er weer de jaarlijkse bazaar rond de Dorpskerk en in de Vijverhof, Kerkring 1 in Fijnaart van 10.00 tot 18.00 uur. De hele dag is er een rommelmarkt voor groot en klein, met voor elk wat wils. Er is een Rad van Avontuur met prachtige prijzen en veel taarten, perkplanten, tweedehands boeken, kinderspelen. Er is van alles te eten en te drinken, heerlijke wafels, frites, broodje kroket, soep enz.

Verloting
En natuurlijk is er weer de grote verloting, die weer schitterende prijzen kent, zoals een overnachting in een 4 sterren hotel met ontbijt en een diner voor 2 personen, een dinerbon voor 2 personen, een prachtige gereedschapskist, een tas vol met boodschappen en nog meer prachtige prijzen. De trekking is rond 17.45 uur. De opbrengst is voor de kerk en de Wensambulance. Er zullen op Koningsdag vrijwilligers van de Wensambulance aanwezig zijn die uitleg geven over de stichting.

Zevenbergschen Hoek

Op zaterdag 27 april heeft het Centraal Comité in samenwerking met de speeltuin Zevenbergschen Hoek weer een 
ochtendprogramma samengesteld.

Om 10.00u hijsen we de vlag in de speeltuin en zingen we het Wilhelmus met toespraak van gemeenteraadslid mevrouw Analice Kavelaars. Alle volwassenen krijgen een oranjebitter aangeboden. 

Rondrit met versierde fietsen
Aansluitend gaan we met de versierde fietsen van de basisschool kinderen een rondrit maken door het dorp. Vanaf 13.30 uur tot 16.30 uur is de speeltuin geopend voor de kinderen.

Langeweg

Oranjecomité Langeweg heeft weer een fantastisch programma neergezet voor Koningsdag 2024 in Langeweg. De dag begint altijd met het reveilleblazen in geheel Langeweg door leden van fanfare Muziek Veredelt. ‘Reveille’ een wake-up call van ‘kom op mensen, het is tijd’ voor weer een leuke Koningsdag hier in Langeweg. 

Om 9.00 uur zal er een heerlijk Koningsontbijt worden geserveerd in Ons Stedeke, dorpsgenoten kunnen zich hiervoor aanmelden. Na het ontbijt zal om 10.15 uur de officiële opening Koningsdag 2024 plaatsvinden bij de Beatrixboom in Langeweg. Een vertegenwoordiger van de gemeente Moerdijk zal hier samen met de voorzitter van het Oranjecomité, de Nationale 3-kleur met Oranjewimpel, hijsen en een toespraak houden ter gelegenheid van deze Koningsdag. Fanfare Muziek Veredelt zal de opening muzikaal ondersteunen. Na deze opening gaat de ‘versierde voertuigenoptocht’ van start. Deze happening hoort zeker bij Koningsdag en is voor jong en oud. Voor de beide categorieën is er een prijs te behalen. Van 0 tot en met 12 jaar en ouder dan 12 jaar.

Om 13.00 uur starten de spellen op het evenemententerrein in Langeweg (dit is voorbij sportzaal De Waai, naast het voetbalveld). Hier gaan teams allerlei leuke, gezellige spelletjes tegen elkaar spelen. Je hoeft niet perse sportief te zijn. Gewoon leuk, gezellig samenzijn, is het hoofddoel van deze middag. Speciaal voor de kinderen tot en met 12 jaar zal er ook weer een gedeelte van het evenemententerrein afgezet zijn, zodat zij alvast kunnen oefenen op het luchtkussen, koekhappen, enzovoorts, om later als ze ouder zijn, geoefend, met de teams mee te gaan doen. Op het evenemententerrein is ook altijd een leuk terrasje ingericht voor deelnemers én toeschouwers. Zodat ook iedereen, onder het genot van een drankje en muziekje, lekker kan genieten van de hilariteit op het veld. Om ongeveer 17.30 uur vindt in Ons Stedeke de prijsuitreiking plaats. Wie gaat er met de beker met de grote oren vandoor? Wie wordt de kampioen van de Koningsspelen 2024 in Langeweg? De prijsuitreiking in Ons Stedeke is, zeker de laatste jaren, ook een echt gezellig samenzijn, met vooral evalueren, nagenieten en veel verbroedering onder het genot van een lekker drankje.

Moerdijk

Stichting Oranje Comité Moerdijk bestaat dit jaar 35 jaar. Er wordt uiteraard al veel langer Koningsdag en voorheen Koninginnedag gevierd in dorp Moerdijk, maar voorheen was de organisatie in handen van de ouderraden van de drie basisscholen die ons dorp toen nog rijk was.

Ook dit jaar worden er weer allerlei activiteiten georganiseerd op Koningsdag. We beginnen zelfs de dag ervoor al met om 18.30 uur het versieren van de fietsen in de Ankerkuil en vanaf 20.30 uur de Oranje Pubquiz in de Blokhut. Op Koningsdag zelf openen we de dag om 9.30 uur met een gratis dorpsontbijt in de Ankerkuil, waarna nog de traditionele Bingo, Zeskamp en vanwege ons 35-jarig jubileum een Roofvogelshow in de middag op het programma staan.

Voor de kinderen zijn er ook nog springkussens en kan er geschminkt en geknutseld worden. Eén van de springkussens hebben we dit jaar zelf aan kunnen schaffen dankzij drie zeer gulle sponsoren. Op die manier besparen we kosten op de huur en kunnen ook andere verenigingen uit het dorp bij hun evenement gebruik maken van het springkussen. We sluiten de dag gezellig af met een barbecue bij de Blokhut.

Wij duimen alleen nog voor een mooi voorjaarzonnetje en dan wordt het vast weer een prachtige dag. Wil je op de hoogte blijven van al onze activiteiten? Volg ons dan op facebook: https://www.facebook.com/OranjeComiteMoerdijk.

Noordhoek

Alle activiteiten rondom Koningsdag vinden plaats in en rondom de kantine van v.v. Noordhoek.

26 april: Koningsnacht vanaf 20.00 uur
27 april: 10.00 uur: Aubade
10.15 uur: Versierde kinderfietstocht, aansluitend het kinderprogramma (zie Facebook Oranje comité Noordhoek)
11.30 uur: fietstocht 25km of 50 km (opgeven via koningsdagnoordhoek@gmail.com)
15.00 uur: start Volleybaltoernooi
17.30 uur: prijsuitreiking Volleybaltoernooi

Emmaus Langeweg dicht

Emmaus Langeweg met Koningsdag gesloten. Zowel het winkelen als het afgeven van verkoopbare spullen is op deze dag niet mogelijk aan de Kloosterlaan 6 in Langeweg. De winkel in Breda, aan de Veilingkade 7, is wel geopend van 10 tot 17uur. In Langeweg zijn er wel andere leuke activiteiten gepland. Hopelijk wordt het een zonnige feestelijke dag. Woensdag 1 mei is Emmaus Langeweg weer geopend om gezellig te winkelen, snuffelen tussen kringloopspullen en om te genieten van een lekker plakje Emmaus cake bij het kopje koffie.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief