Afbeelding
Foto: Angelique van de Reijt

MoerdijkRunners halen bevrijdingsvuur van Wageningen naar Zevenbergen

Door: Angelique van de Reijt Algemeen

ZEVENBERGEN - De MoerdijkRunners halen traditioneel het bevrijdingsvuur van Wageningen naar Zevenbergen. Ze zijn zaterdagavond na dodenherdenking vertrokken naar Wageningen en zijn al rennend en fietsend met het vuur teruggekomen. Zondagochtend worden ze verwelkomd door familie, vrienden en de burgemeester. 

Familie van teamlid Leon Gorter (42) staan in het Julianaplantsoen te wachten op de binnenkomst van het bevrijdingsvuur. Jacqueline Huybrechts verwelkomt dochter en schoonzoon Maartje en Hans Kersbergen, die voor de tweede keer deelnemen aan de Roparun. Jacqueline zet zich ook in voor het goede doel door zich bij mini-Roparuns op scholen als de Roparunvogelmascotte in het warme pak te verhullen. Komende woensdag op basisschool het Bastion in Klundert, de opbrengst gaat naar palliatieve zorg voor kankerpatiënten. Net na 10.00 uur verschijnt vanachter de muziektent in het Julianplantsoen, het complete Moerdijkrunnersteam, met voorop de fakkel in handen van Anita van den Bosch. Zij gaat dit jaar, na 5 keer, voor het laatste jaar mee naar Parijs het komende Pinksterweekend.

Burgemeester Aart-Jan Moerkerken in oranje stropdas krijgt de fakkel officieel overhandigd van het Roparunteam en steekt het bevrijdingsvuur bij het monument aan. In zijn toespraak noemt hij het vuur letterlijk en figuurlijk het Lopend Vuurtje: “We moeten deze herdenkingen over Vrijheid in ere houden. Moerdijkrunners, dank jullie wel voor jullie ontzettend grote inzet en inspanning in naam van de vrijheid!” aldus de burgemeester. Isa Martens (21) valt emotioneel en vermoeid in de armen van haar moeder. “Zij gaat voor de 2e keer mee als fysiotherapeute. Vannacht ging ze in de rol van loper en legde ze ook maar liefst 24km af,” zegt Anita over de jonge fysiotherapeute.

Ton uit Tilburg fietste voor het eerst samen met Leon 105 km aan één stuk . Zijn broer Din van Beers (73) vertelt opgewekt dat hij voor het tweede jaar als chauffeur meerijdt. Hij vond het vannacht heel relaxed: ”Ik zit droog in de bus, op een goede stoel, krijg op tijd mijn natje en droogje, er is een goede sfeer en een lekker muziekje, we komen tijdens de Roparun in hele gezellige dorpjes waar we als eregasten ontvangen worden, veel contacten, praatjes en afleiding helpen ons de 2 nachten door.”

Angelique Lagerwerf (34) en Wessel van Meel (34) vonden het bijzonder om met het bordje Zevenbergen tussen al die andere teams te lopen, het leek wel een soort festivalachtige olympische parade daar in Wageningen. ”Wij doen het dit jaar echt ergens voor,” vertelt Wessel die afgelopen donderdag zijn moeder verloor aan kanker. “Het was voor ons vannacht afleiding voor dit grote verdriet.” 

Mr. En Mrs. Roparun; Bert en Jolanda Matthijssen vertellen trots bij het bevrijdingsvuur in Zevenbergen: “Samen zijn we al 20 jaar actief, “Bert (voorzitter) 11 jaar en ik (teamcaptain) 9 jaar nu, vertelt Jolanda. “Ooit begonnen als vrijwilligers bij team Moerdijkrunners zijn we destijds, nadat een teamlid getroffen werd door kanker, gevraagd om in hun plaats deel te nemen. Het is gelukt om binnen 24 uur 5 plekken in het getroffen team in te vullen. Tja, Roparun zit inmiddels in ons bloed en gaat er nooit meer uit. Het is zo emotioneel en mooi straks als je door al die versierde gastvrije plaatsen loopt en fietst. In Rotterdam komen we net voor de finish van de 540 km, langs de Daniel den Hoed Kliniek, waar patiënten, familie, artsen en verpleging een erehaag vormen en applaudisseren voor ons. Ik vind niet dat wij de helden zijn, maar juist de mensen die zo hard moeten strijden tegen de ziekte kanker,” zegt Jolanda.

Een ieder die zich in wil zetten voor het goede doel van de Roparun door middel van lopen, fietsen, sponsoring kan voor aanmelden of verdere info terecht bij secretaris@moerdijkrunners.nl[n]



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief