Afbeelding
Foto: Tom Rietveld

Dorpsweek start met 75 Wielerronde van Standdaarbuiten

Door: Tom Rietveld Algemeen

STANDDAARBUITEN - Het is de hele week dorpsfeest in Standdaarbuiten. De aftrap is gedaan op zondag 5 mei met de 75e wielerronde. Een dagprogramma, dat al begint om 9:45 met de Ukkie Pukkies op hun kleine fietsjes en loopfietsjes. Met hun mooie gele T-shirtjes en veilige helm ziet het er heel professioneel uit. Sommige ouders waren hard nodig om het wachten aan de start makkelijker te maken.

Daarna was er de start van de Dikke Banden Race. Voorzitter Lex Meerman: “Bij de dikke Banden Race hebben we een record aantal deelnemers. Rond de 140 - 150 deelnemers. Dat is voor de Dikke Banden Race megagroot en voor ons is het een record. De jeugd is ook 120. Nieuwelingen zit tussen de 40 en 50. En het eliteblok tussen de 80 en 90. Een hele hectiek, dat zie je ook en dat moet gestroomlijnd worden. Een hele organisatie.”

Tekst gaat verder onder de foto


Klaar voor de start- Foto: Tom Rietveld

Betsie Vermeulen is als bestuurslid betrokken bij de Dikke Banden Race en zegt: “Kinderen komen graag hier omdat ze eigenlijk best verwend worden. Ze krijgen na afloop een goedgevulde Goodie Bag, mede dankzij onze sponsoren en allemaal een medaille en dan een beker als ze in de prijzen vallen. De eerste vijf met een blos bloemen en de no.1 krijgt naast een beker nog een Efteling sprookjesboom en een horloge.”

Lex vervolgt “De dikke banden race wordt verdeeld over groepen van de klassen. Dat gaat niet over leeftijd, maar in welke groep ze zitten, want dan kunnen ook hun klasgenootjes meefietsen. Volgende week gaan ze weer naar school en dan kunnen ze het erover hebben in de klas en dat versterkt weer de onderlinge band. Het is een hele mooie dag vandaag. De afgelopen weken is er heel veel regen gevallen. We mogen in onze handjes knijpen dat het zo mooi is geworden. Dit weer is fantastisch, ook voor de ouders.”

Levy (met rugnummer 98) heeft jaren eerder met de Dikke Bande Race meegedaan en nu voor het eerst met de jeugd KNWU 25 km Categorie 6. Zus Amy doet mee in Jeugd KNWU 12 km categorie 3. Deze jeugdgroepen doen mee op leeftijd. Zij zijn nu al de helden van Standdaarbuiten. En nu nog winnen? Amy: “Als je maar lol hebt. Het gaat om het meedoen.” Wat als je in de achterste rij staat met de start? Levy: ”Als je oprijdt en naar voren schuift, heb je ook kans om te winnen. We rijden 25 km. Hun moeder is supertrots. “Ze doen het supergoed en hebben veel plezier. Superspannend, nu ze voor het eerst mee mogen doen met de KNWU.“

Tekst gaat verder onder de foto. 


Foto: Tom Rietveld

Herinneringen aan Paul Rijnvos

Henk van Dongen (Een broer van Kees van Dongen) staat als toeschouwer naast het parcours. “Een oud-collega van Kees is Paul Rijnvos, hij woont in Oudenbosch en is 90 jaar. Hij heeft ooit hier in Standdaarbuiten gereden en werd hij laatste en in 1955 won hij de wedstrijd hier in Standdaarbuiten. Ik ga hem zo ophalen om hier bij te zijn.”

Even later kunnen we het aan Paul zelf vragen. Paul Rijnvos: “Ja, ik was 14 jaar toen ik mee deed met de Oranjeronde van Standdaarbuiten naar Noordhoek. Wie het hardste kon fietsen. Ik heb een keer als liefhebber meegedaan en een keer als wielrenner. Ik was 14 jaar toen hier vlak voor de deur een wedstrijd werd gehouden in 1948. Ik had een ouwe fiets, die nergens op leek. Ik heb het stuur omgedraaid, zodat het een beetje leek op een racefiets. Ik had maar een klein versnellinkje en kon dus niet meekomen met de anderen. Ik kwam als laatste aan. De omstanders hadden medelijden en toen moest ik de volgende dag bij het bestuur komen en kreeg ik een papieren rijksdaalder als een soort poedelprijs. En dat was toen nog een hoop geld.”

Later heeft hij nog vele wedstrijden meegedaan. Samen met zijn vrouw Corrie (86) wonen ze nog steeds zelfstandig in Oudenbosch en hebben prachtige verhalen te vertellen over hun leven en de vele reizen, die ze in hun leven hebben gemaakt. Het devies van Paul is: Geluk moet je delen.

Tekst gaat verder onder de foto.


 Foto: Tom Rietveld

Moerdijkse Erespeld

Burgemeester Aart-Jan Moerkerke kwam langs om het evenement even mee te maken, maar hij had ook een extra missie. Na afloop van de prominentenrace riep hij Henk en Betsie Vermeulen op om even naar het terras van de Standaert te komen. Zij kregen beiden de erespeld van de gemeente Moerdijk opgespeld als waardering voor hun langdurige inzet als vrijwilliger in tal van verenigingen.


Foto: Tom Rietveld

Afbeelding


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief