Afbeelding
Foto: Angelique van de Reijt

Stadse Blaozers nemen op 19 mei afscheid van de fans

Door: Yvonne Vermeulen Algemeen

WILLEMSTAD - Afgelopen carnaval braken ze nog 1 keer spreekwoordelijk de tent af in o.a. de Graanbeurs in Fijnaart, de Moriaan in Roosendaal, de Niervaert in Klundert en natuurlijk bij Anno 1610 in Willemstad. En nu, bijna 45 jaar na oprichting ( 16 Oktober 1979) nemen de Stadse Blaozers dan toch definitief afscheid van het door hen geliefde podium en hun fans. Op Zondag 19 mei a.s. spelen zij op de Parade in Willemstad hun slotakkoord. 

Ooit opgericht als dweilorkest vanuit OBK, voor het Kakeldonkse carnaval in Willemstad, groeiden de Stadse Blaozers uit tot een wijd en zijd bekend fenomeen dat menig feest aan de gang heet gezwengeld en op zijn kop heeft gezet. Want alleen bij optreden tijdens carnaval bleef het al snel niet meer. In de beginjaren werden zij steeds vaker gevraagd voor diverse feesten en partijen en ging de band ook over de landsgrenzen heen, o.a. naar Groot-Brittannië. 

In de jaren negentig werd de interesse in het Open NK Dweilorkesten in Bemmel gewekt bij een aantal leden. In 1996 werd de eerste show in elkaar gezet, een complete act met als thema “de Paters”. Later volgden nog 9 andere shows met thema’s als “Jungle”, “Marine”, “Country”, “Stadse Blaozers goes Klazziek” (als klassiek orkest) en “Baby’s”. Ook verschenen zij daar als Motorband met hun “Hell’s Blaozers en Stadse Angels”, Arabieren, Boevengilde en “Blaozers van Amstel”. De complete shows die werden neergezet zorgende voor groot enthousiasme en waardering bij het publiek, met 6 Nederlandse titels als gevolg. 

Marcherend als Marine Kapel met een heuse Taaitanic, Western duels met Sheriff Lucky Guus, een wandelende cactus, een baby van 120 kilo in schommelwieg, opera met de Pa van Lotti, Big Theo op zijn motor en Theo van Velzen achter een levensgrote piano. De band bestond toen niet alleen uit muzikanten, er waren ook veel mensen rond de band actief als acteurs, technici, promoteam. Een heuse fanclub werd opgericht en er werd zelfs een clubblad uitgegeven. 

Uit deze successen kwamen veel optredens door heel het land en daarbuiten voort. In de hoogtij dagen tot wel 60 a 70 per jaar. Naast optredens werden ook diverse Cd’s opgenomen en is er een Dvd verschenen. De laatste jaren heeft de band wat gas teruggenomen. Het ontwikkelen van de shows en het vele optreden kostte gewoonweg te veel tijd. Gedurende de 45 jaar waarin de Stadse Blaozers hebben gespeeld, bleef carnaval toch wel de rode draad. Eerst als huisorkest in Kakeldonk, later als hofkapel van de Kleibatsers in Fijnaart en als graag geziene gast op diverse carnavalsfeesten in de hele regio. In totaal hebben zij 44 jaar lang carnaval voorzien van livemuziek met echte carnavalsmuziek. 

Het nummer Over and Out was het eerste nummer wat ooit op het repertoire van de Stadse Blaozers kwam te staan. Speciaal voor hun afscheid op 19 mei, hebben de Blaozers deze middag omgedoopt tot “Over and Ou(d)t” met een knipoog naar de huidige leeftijd van een aantal orkestleden die er al vanaf het begin(!) bijzitten. 

Deze middag komt ook in het teken te staan van een reünie met oud leden. In die afgelopen 45 jaar is zijn er uiteraard tal van wisselingen in de bezetting geweest. Veel oud leden kijken en luisteren nog altijd graag naar de Blaozers.

Ben je oud lid of op een andere manier betrokken geweest bij de Stadse Blaozers? Meld je dan aan voor 19 mei en kom gezellig herinneringen ophalen onder het genot van een drankje en muziek. Heb je nog een instrument? Dat is helemaal mooi! Speel met de huidige Blaozers mee tijdens hun allerlaatste optreden. Een van de slotnummers laat zich al raden…. Over and Out!

Iedereen, maar dan ook echt iedereen is van harte welkom op Zondag 19 mei, vanaf 13.30 uur in de feesttent op de Parade in Willemstad. Geniet van een drankje, leuke beelden, muziek en de laatste klanken van de Stadse Blaozers. 

Aanmelden als oud lid voor de reünie, ook om mee te spelen, kan via alex.vd.meeberg@home.nl



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief