Zon en wolken gaan de komende dagen stuivertje wisselen met elkaar.
Zon en wolken gaan de komende dagen stuivertje wisselen met elkaar. Foto: Nico Koevoets.

Hemelvaartsdag: Een vrije dag voor Nederlanders, maar waarom eigenlijk?

Door: Sanne Brusselaars Algemeen

MOERDIJK - Hemelvaartsdag, de dag die jaarlijks door Nederlanders wordt gevierd dankzij de verplichte vrije dag. Voor velen ook een heerlijk lang weekend, maar wat vieren we eigenlijk?

Op donderdag 9 mei vieren Nederlanders een dag met wortels in de christelijke traditie: Hemelvaartsdag. Deze dag valt altijd veertig dagen na Pasen en markeert de veertigste dag na de opstanding van Jezus uit de dood. Volgens het christelijk geloof steeg Jezus op deze dag op naar de hemel, voor de ogen van zijn apostelen, na zijn opstanding uit de dood. Het is een herdenking van zijn terugkeer naar God de Vader in de hemel na zijn tijd op aarde.

Maar Hemelvaartsdag heeft ook een seculiere betekenis in Nederland. Het is een officiële vrije dag waarop veel Nederlanders vrij zijn van werk en school. Een dag die vaak wordt benut voor diverse activiteiten, zoals familie-uitstapjes, wandelingen in de natuur, fietstochten en andere buitenactiviteiten. Ook zijn er populaire evenementen zoals braderieën en markten.

De erkenning van Hemelvaartsdag als officiële feestdag komt voort uit historische tradities en waarden die diep geworteld zijn in de Nederlandse samenleving. Het biedt mensen de gelegenheid om samen te komen, te genieten van vrije tijd en te reflecteren op de betekenis van deze bijzondere dag, zowel op religieus als op seculier vlak. 


POLL

Ga jij iets leuks doen op Hemelvaartsdag?

Ja zeker!

Nee hoor, gewoon een normale dag voor mij



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief