Dingena Geerts (l) en Marcia Everse werken in de thuiszorg.
Dingena Geerts (l) en Marcia Everse werken in de thuiszorg. Foto: Britta Janssen

‘Door jou kunnen mensen langer in hun eigen huis blijven wonen’

Door: Britta Janssen Algemeen

GOES - Dingena Geerts uit Krabbendijke en Marcia Everse uit Kloetinge werken met veel passie in de zorg. In deze tijd van personeelstekorten in hun branche vertellen ze graag over de liefde voor hun werk én zouden ze graag de drempel wegnemen voor herintreders om weer aan de slag te gaan. Ze hebben pas zelf via een speciaal traject in een jaar hun diploma Verzorgende-IG behaald. “Dat was goed te doen”, zegt Geerts. “En ook als je niet zoveel uren wilt werken, zijn ze in de zorg blij met je”, vult Everse aan.

Everse en Geerts werken zelf ook parttime in de thuiszorg, omdat ze kinderen hebben. “Dat is prima te doen, want in de thuiszorg werk je vaak dagdelen. Daardoor ben je geen lange dag weg van je gezin”, legt Geerts uit. “Als ik avonddienst heb, kook ik voor mijn gezin en ga dan werken”, vertelt Everse. “In het begin was het wennen dat ik de kinderen niet naar bed bracht, maar ik vond het goed om te ervaren dat papa het anders doet, maar dat de kinderen het ook leuk vinden als hij hen naar bed brengt.”

Kriebelen

Beiden gingen na hun schooltijd aan de slag in de zorg en werkten enkele jaren niet toen hun kinderen zijn geboren. “Toen mijn jongste naar school ging, was ik een keer bij de fysio en hielp daar een oude mevrouw met haar rollator binnen te komen”, weet Geerts nog goed. “Toen begon het weer te kriebelen. Ik kon zo instromen en het voelde meteen weer vertrouwd.”

Everse vond het heerlijk om voor haar gezin te zorgen, maar langzaamaan groeide het verlangen om weer de zorg in te gaan. “Maar ik wilde vanwege mijn gezin niet veel werken en durfde het daardoor eerst niet te vragen. Ze zien me aankomen, dacht ik.” Uiteindelijk raakte ze in gesprek met Eilandzorg. “De directeur zei dat hij het juist mooi vond dat ik er voor mijn gezin wilde zijn.” Nu werkt ze al jaren met veel plezier in de thuiszorg in Zierikzee. Geerts werkt in de thuiszorg bij Allevo, in en om Yerseke en Kapelle.

Verrijken

Ze volgden de opleiding Verzorgende-IG van het Hoornbeeck College in Goes om door te leren en meer verpleegtechnische handelingen te kunnen uitvoeren. Viazorg, de werkgeversorganisatie voor zorg en welzijn in Zeeland, is mede-initiatiefnemer van dit scholingstraject, dat bijvoorbeeld ook geschikt is voor medewerkers in zorginstellingen. Het is een maatwerktraject, omdat iedereen een andere achtergrond, niveau en werkervaring heeft. De eenjarige opleiding is overzichtelijk en goed te combineren met gezin en werk, is de ervaring van Everse en Geerts, die hun diploma inmiddels behaald hebben. “Als ik vroeger iets signaleerde, moest ik het rapporteren voor een andere collega en nu kan ik er zelf mee aan de slag. Dat geeft veel voldoening”, vertelt Everse. Zowel zij als Geerts voelt zich op haar plek in de thuiszorg. “Door jou kunnen mensen langer in hun eigen huis blijven wonen. Je maakt echt het verschil”, illustreert Geerts. “De verhalen van oudere mensen verrijken je leven”, vindt Everse ook. “Zij hebben zoveel meegemaakt, daar kun je veel van leren. En als je dat tegen ze zegt zijn ze helemaal blij.”

Meer informatie over het maatwerktraject Verzorgende-IG is verkrijgbaar bij meneer Koole van het Hoornbeeck College, via kea@hoornbeeck.nl.