Jo de Roo, naamgever van de rit.
Jo de Roo, naamgever van de rit.

Tweede Jo off de Roo`t Graveltocht vindt zondag plaats

Door: Britta Janssen Algemeen

GOES - Toerclub Goes en Toerclub Theo Middelkamp houden zondag (16 oktober) de tweede editie van de Jo off de Roo`t Graveltocht. De deelnemers fietsen 54 kilometer door de Zak van Zuid-Beveland, over grotendeels grind-, zand- en landbouwwegen. De rit is vernoemd naar de in Schore geboren wielerkampioen Jo de Roo, erelid van Toerclub Goes. Er zijn ook twee afstanden om te wandelen: elf en negentien kilometer.

De eerste editie van de gravelrit vond plaats in oktober 2019. Het aantal van 235 deelnemers viel de organisatie bijzonder mee, omdat destijds gravel een volledig nieuwe en nog enigszins onbekende vorm van wielersport was. Deze discipline ontwikkelde zich de afgelopen tijd snel en dit weekeinde was er voor het eerst een heus wereldkampioenschap in Italië. Onder meer Mathieu van der Poel kwam uit voor Nederland.

Deze tak van sport kan volgens Toerclub Goes goed beoefend worden op de rustige Zeeuwse binnenwegen. Gravel is een combinatie van wielrennen, cyclo-cross en ATB (mountainbiken), waarbij gravel nog het meest tegen het wielrennen aan schuurt. De Jo off de Roo`t rit is een recreatief evenement om belangstellenden te laten kennismaken met gravel-fietsen door de Zeeuwse natuur met haar karakteristieke omgeving, via andere wegen dan de gebruikelijke. ‘We rijden onder andere door de natuurgebieden het Schenge, de Zwaakse weel, het Poelbos en natuurlijk de mooie dijkjes in de Zak van Zuid-Beveland.’

Er is in de omgeving van Nisse een tussenstop ingelast, die de renners twee keer passeren. ‘De route is niet technisch. Je komt geen slik en sloeber tegen. Men kan deelnemen op een gravelfiets, mountainbike, cyclo-crossfiets, beach racer, Randonneur en zelfs met een racefiets met aangepaste banden.’

Inschrijven

Al 27 keer eerder organiseerde Toerclub Goes de Jo de Roo toertocht. Zondag is het tijd voor de tweede editie van de gravelrit. De start is bij café de Oranjeboom in ‘s-Heer Hendrikskinderen. Inschrijven kan tussen 9.00 en 10.00 uur en kost vijf euro.