De kinderen proberen zoveel mogelijk zwerfafval op te ruimen.
De kinderen proberen zoveel mogelijk zwerfafval op te ruimen. Foto: Remco Weterings

Jong en oud bestrijdt zwerfafval langs de Oosterschelde: ‘Lijkt wel strandjutten’

Door: Remco Weterings Algemeen

SINT-MAARTENSDIJK – Gewapend met een vuilniszak, handschoenen en een prikstok ging een gemêleerd gezelschap van meer dan dertig personen, jong en oud, het zwerfafval te lijf tijdens de gezamenlijke opruimactie Schone Schelde. 

Niet alleen in Sint-Maartensdijk waren zaterdag vrijwilligers actief om de oevers en stranden van de Schelde te verlossen van zwerfafval. Langs de oevers van Ooster -en Westerschelde werd op maar liefst tien locaties een opschoonactie gehouden. “Tijdens laagwater blijft vaak plastic en andere troep liggen langs de oevers. Voor veel dieren en vooral voor de vogels is dat een bedreiging”, zo vertelt coördinator Chris Koopman. Het gezelschap vertrok in een gezamenlijke wandeling vanaf het erf van de familie Mol naar de dijk.

Tekst gaat verder onder de foto


De kinderen verplaatsen samen een grote tak - Remco Weterings

Diversiteit aan vondsten

Andere jaren was de opschoonactie altijd op zaterdagmorgen, maar dit jaar was de actie voor het eerst op een zaterdagmiddag. En niet zonder succes. Koopman vertelt dat andere jaren er ongeveer twintig tot vijfentwintig deelnemers waren. “En moet je nu eens zien! Er loopt meer dan dertig man over het schorre.” Vooraf hadden twaalf deelnemers zich aangemeld, voor velen was het dus een spontane actie op de zaterdagmiddag. Dit jaar lag er nog meer afval dan andere jaren. Kleine dingen werden vakkundig met een prikstok uit het wier gehaald en meegenomen in een afvalzak. De grote en zware dingen werden naar de dijk gesleept om daar later op de dag opgehaald te worden.

De keuze om de actie elk jaar op deze locatie te houden heeft volgens Koopman ook te maken met de stroming van de Oosterschelde. Vanwege de stroming komt veel afval op dit specifieke stukje schorre terecht waar het vervolgens ook blijft liggen. “Het is eigenlijk net strandjutten”, zo vertelt één van de deelnemers. Op het schor werd van alles gevonden. Grote stukken hout, veel touw, plastic verpakkingsmaterialen, pallets en zelfs een gevulde oesterfuik werden door de deelnemers verzameld.

Tekst gaat verder onder de foto


De deelnemers vinden van alles - Remco Weterings

Beweegredenen voor deelnemers

Elke deelnemer had zo zijn eigen redenen om de zaterdagmiddag op te offeren voor de schoonmaakactie. De meeste deelnemers wonen in Sint-Maartensdijk en willen graag dat ‘hun’ stukje natuur er netjes bij ligt. Eén moeder met haar dochter doet ook mee aan de actie “In de zomer gaan we hier vaak zwemmen. Als er in de winter ijs ligt, gaan we op deze plas langs de Heideweg ook altijd schaatsen. Dan wil je toch dat het gebied er netjes bij ligt.” Tiny Stoutjesdijk-Koopman uit Smerdiek heeft net achter de dijk al bijna 53 jaar een tweede huisje. Hiervoor was het huisje achter de dijk eigendom van haar vader. Stoutjesdijk loopt al jarenlang bijna dagelijks over de dijk langs het schorre. Elke dag levert deze wandeling een paar zakken afval op. “Mooi om te zien dat al die kinderen zich inzetten voor een schone Oosterschelde.”

Broedseizoen

Op de eerste of tweede zaterdag in maart stropen honderden vrijwilligers jaarlijks de mouwen op voor een gezamenlijke opruimactie. Deze zaterdag was voor 2024 de laatste mogelijkheid. Volgende week start namelijk het broedseizoen. In het broedseizoen is het niet wenselijk om over de schorre te lopen, want dit zou de broedende vogels te veel verstoren. Na afloop was er voor de kinderen die meededen aan de actie een leuke kleine attentie.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding