Thools Muziekfestival in Smerdiek

SINT MAARTENSDIJK - Liefhebbers van blaas- en slagwerkmuziek: opgelet! De vijf Thoolse muziekverenigingen organiseren een muziekfestival. Dat doen de muzikanten op zaterdagmiddag 25 mei. Het Thools Muziekfestival vindt plaats op de Markt in Sint-Maartensdijk.

'De middag bestaat uit zes concertjes', vertelt Jacco Goedegebuure namens de Thoolse Bond van Muziekgezelschappen. “Eerst spelen de vijf muziekverenigingen afzonderlijk. Aansluitend treden zij gezamenlijk op, aangevuld met de leerlingen van de verenigingen. Dan hebben we het over ruim 200 muzikanten!”

Thools Muziekfestival
Het concept van een muziekfestival is niet uniek, maar het is wel al enkele tientallen jaren geleden dat dat heeft plaatsgevonden op Tholen. Destijds werd het bijvoorbeeld wel eens georganiseerd om een verenigingsjubileum te vieren. Deze editie organiseert de Bond onder andere ter promotie van blaas- en slagwerkmuziek in het algemeen en de muziekverenigingen in het bijzonder. We zijn blij dat we op Tholen vijf van die actieve clubs hebben. We horen ook de verhalen van andere verenigingen in den lande die moeten fuseren of ophouden te bestaan. Fijn dat dat bij ons niet aan de orde is. We laten graag van ons horen tijdens het Thools Muziekfestival!

Thoolse Bond
De Thoolse Bond, die het festival organiseert, is al dik 60 jaar de samenwerking tussen Koninklijke Muziekvereniging Concordia Tholen, muziekvereniging Euterpe Sint-Maartensdijk, Oud-Vossemeers Muziekvereniging, muziekvereniging Concordia Sint Philipsland en Koninklijke Fanfare Accelerando Sint-Annaland. Binnen de Bond bespreken we veelal muzikale en praktische zaken legt Goedegebuure uit. “Bij mijn weten is het de eerste keer dat we samen zo’n grote activiteit organiseren. We hebben er zin in!”

Het Thools Muziekfestival wordt georganiseerd op zaterdag 25 mei van 14.00 tot 18.30 uur. Het vindt plaats op de Markt in Sint-Maartensdijk. De presentatie is in handen van Frans van der Drift.[n]