De lege lachgasflessen worden gedumpt in de natuur of op de straten van Tholen.
De lege lachgasflessen worden gedumpt in de natuur of op de straten van Tholen. Ingezonden foto

Steeds vaker illegaal gedumpte lachgasflessen gevonden op Tholen

Door: Olaf Knook Algemeen

THOLEN - Lege lachgasflessen worden steeds vaker illegaal gedumpt in de natuur of op de straten van Tholen. Op meerdere plekken worden deze cilinders aangetroffen. De politie en de gemeente weten niet wie hiervoor verantwoordelijk is. “Als je iets verdachts ziet, maak hier melding van.”

De lachgascilinders worden soms in meerdere patronen achtergelaten. Meestal met XXL latex ballonnen. En niemand weet waar deze flessen vandaan komen. “Op meerdere plekken in onze gemeente vinden we regelmatig gedumpte flessen lachgas. Zoals op de Oesterdam of langs de Schelde-Rijnweg”, laat de gemeente Tholen weten. Ook op de Prins Bernardstraat worden deze flessen gevonden. Meestal liggen ze midden op een parkeerplaats of ergens in de natuur.

Tekst gaat verder onder de foto.


Een gedumpte lachgasfles - Ingezonden foto

Wazig zien en ‘langzaam’ geluid

Lachgas wordt meestal in een ballon gespoten, aldus de website van JouwGGD, de jongerenwebsite van GGD’en en JGZ-organisaties in Nederland. Gebruikers ademen het gas vervolgens in via de ballon. Door het inademen van lachgas kom je meteen in een roes die een paar minuten duurt. Soms moet je lachen, vandaar de naam lachgas. Je gaat dingen in je omgeving waziger zien. Geluid lijkt langzamer te gaan en klinkt anders. Na maximaal 5 minuten is het lachgas uitgewerkt.

Het gebruik van lachgas als recreatief roesmiddel is sinds 1 januari 2023 verboden. Met dit verbod wil het kabinet het aanbod van lachgas beperken en daarmee het gebruik van lachgas als genotsmiddel tegengaan. Daarom zit er ook geen statiegeld meer op de flessen. De patronen moeten sindsdien ingeleverd worden bij de milieustraat. Maar niet iedereen houdt zich aan deze regels. Hierdoor worden de flessen illegaal op straat of in de natuur gedumpt, zoals het geval is in Tholen.

De gemeente Tholen is op de hoogte van de situatie. “Maar het is onduidelijk waar deze flessen lachgas vandaan komen. Het zijn bijna altijd flessen zonder statiegeld met een geel en blauw logo.”

Tekst gaat verder onder de foto


Een gedumpte lachgasfles - Ingezonden foto

Verdachte situaties melden

Een woordvoerder van de politie meldt dat agenten de Prins Bernardstraat meenemen in hun surveillances. Ze moedigen Tholenaren aan om verdachte situaties te melden. “Wij verzoeken buurtbewoners, als zij zien dat er gebruikt wordt, melding bij ons te maken. Zo kunnen we er direct op acteren en blijft niet alleen de rotzooi achter.”

Als je merkt dat de lege flessen ergens zijn achtergelaten, adviseert de gemeente om hen hiervan op de hoogte te stellen. “Medewerkers van de gemeente weten hoe ze de flessen veilig kunnen opruimen. Na een melding of constatering worden de flessen opgeruimd en ingeleverd bij de milieustraat.” De gemeente houdt de trends en ontwikkelingen in de gaten. Ze zijn bezig de verschillende meldingen in kaart te brengen. 

Cijfers
Lachgas is goedkoop en daarom vooral onder jongeren populair. Zij gebruiken lachgas het meest. Ongeveer 1 op de 14 jongeren (18-24 jaar) gebruikte in 2021 lachgas. Onder de gehele volwassenen gaat het om 1,6 procent. De meeste gebruikers nemen af en toe lachgas. In 2021 nam 1 op de 10 gebruikers maandelijks of vaker lachgas.