Afbeelding
Foto: Eugène de Kok

Eindelijk duidelijkheid over griezelkat Gries

Door: Eugene de Kok Algemeen

VEERE - De mummiekat, die in 1958 in een muur van de Grote Kerk in Veere is gevonden, is daar tussen 1439 en 1498 ingemetseld. 

Dat heeft zogenaamd isotopen-onderzoek van Archeoplan uitgewezen. Het bureau deed het onderzoek in opdracht van de Rijksuniversiteit Groningen. 

Zeldzaam

De ouderdom van de kat is lang onduidelijk geweest. Deskundigen denken dat het dier wellicht is geofferd bij de bouw van de Gotische Kerk. Het was in 1958 een zeldzame vondst. “Met deze uitslag hebben we eindelijk duidelijkheid”, zegt Peter Blom van het Zeeuws Archief. “De kat blijkt zo oud als we al vermoedden. De Grote Kerk heeft nog veel geheimen om te ontrafelen. Wie weet wat er nog meer in de muren is te vinden.”

Eigendom

Sinds 1958 is de kat vaak van eigenaar gewisseld. De kat is nu eigendom van de gemeente Veere. Schoolkinderen in het stadje hebben de naam ‘Gries’ voor de mummiekat verzonnen. 

Experience

De kat heeft een plekje in de Grote Kerk Veere Experience. In deze beleving wordt het verhaal van de kerk in de afgelopen 500 jaar aan de hand van installaties met nieuwe technieken uitgelegd. Gries heeft een eigen installatie. Bezoekers worden uitgedaagd de kat van heel dichtbij te bekijken en na te denken over alles wat nog onbekend is rondom Gries. Naast het verhaal van de kat is er een installatie over de Schotse prinses Mary Stuart, kun je gewonde soldaten horen en zitten aan de schrijftafel van Nescio. 

Informatie over de experience en tickets op www.grotekerkveere.nl.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief