Loes Meeuwisse heeft het goed naar haar zin als burgemeester van Noord-Beveland.
Loes Meeuwisse heeft het goed naar haar zin als burgemeester van Noord-Beveland. Foto: Coby Weijers

Loes Meeuwisse beleeft een bijzonder eerste jaar als burgemeester Noord-Beveland

Door: Eugene de Kok Algemeen

WISSENKERKE - Loes Meeuwisse had zich haar eerste jaar als burgemeester van de gemeente Noord-Beveland anders voorgesteld. 

Ze werd op 18 december geïnstalleerd. In de weken daarna maakte ze kennis met collega’s, inwoners, ondernemers en organisaties op het eiland, maar lang niet met zoveel als ze had gewild. “Je maakt een plan voor die eerste periode, maar dat is niet uitgekomen.”

Veelbelovend

De uitbraak van het coronavirus zette alles op zijn kop, ook het eerste jaar van Loes Meeuwisse als burgemeester. Het begon veelbelovend met de nieuwjaarsreceptie in boerderij Land- en Zeezicht in Kamperland, maar dat bleek meteen het hoogtepunt. “Ik was verbaasd over het aantal bezoekers. Het waren niet alleen ondernemers en vertegenwoordigers van organisaties, maar ook veel gewone inwoners. Ik vond het een ontzettend warme ontvangst.” In de weken daarna werkte Meeuwisse zich in en maakte ze met wethouder Adrie van der Maas kennis met het eiland. “Ik had veel meer op pad willen gaan om mensen te ontmoeten. Normaal verricht je als burgemeester veel openingen, ontvang je in deze periode Sinterklaas en ben je sowieso veel buiten de deur. Dat zat er nu niet in.”

Contacten

De coronacrisis heeft veel in de war geschopt en veel aandacht gekost. “De veiligheidsregio heeft ontzettend veel werk verzet. Daar ben ik blij mee. Onderling is er goede afstemming geweest tussen de gemeenten. In die overleggen scheelde het dat ik als wethouder veel bestuurders al kende. Dan leg je makkelijker contacten.”

Portefeuille

Meeuwisse was tien jaar wethouder in de gemeente Goes voordat ze naar Noord-Beveland ging. De overstap is haar goed bevallen. “In Goes had ik met financiën en grote projecten een harde portefeuille, maar het menselijke vind ik ontzettend leuk aan besturen. Dat doe ik nu veel meer.” Ze geniet ook van haar rol als voorzitter van de raad. “Ik werd op de dag na mijn installatie in het diepe gegooid met een vergadering, maar dat begrepen alle raadsleden. Nu ken ik iedereen, weet wat ik van ze kan verwachten en gaat het allemaal natuurlijker.”

Verward

Als burgemeester is ze ook verantwoordelijk voor de openbare orde en veiligheid. “Hoewel we een klein eiland zijn, hebben we ook hier te maken met alle vormen van geweld. Dit jaar hebben we een verwarde man in Kamperland gehad. Dat kostte veel energie, ook om de lucht te klaren met de omwonenden die vonden dat er te weinig was gedaan. Het is goed dat ik dan ervaring heb en stevig in mijn schoenen sta. Ik wil het probleem beetpakken en oplossen.”

Huwelijken

Als burgermoeder heeft ze de afgelopen twaalf maanden het nodige meegemaakt. De brand in een woning in Colijnsplaat maakte indruk, net als de gesprekken die ze heeft met ondernemers die door de lockdown in de problemen zitten en de diamanten en briljanten huwelijken en verjaardagen van eeuwelingen. “Als je bij een man bent die 103 wordt en zijn familie is van hem gescheiden door een hek, dan vind ik dat triest om te zien.” 

Veerkrachtig

De crisis zorgt voor moeilijkheden, maar laat ook de mooie kanten zien. “De inwoners zijn ontzettend veerkrachtig en betrokken. Ze doen boodschappen voor elkaar en kopen af en toe een bloemetje voor een ander. Dat is heel waardevol.” Vanaf januari volgend jaar woont ze er ook. Zij en haar man hebben een huis gekocht in Kortgene. “We zijn allebei gek op de kust en het water. In Kortgene en Noord-Beveland vallen we met onze neus in de boter.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief