Afbeelding
Foto: P.M.Baarslag

75 jaar vrijheid: Documentaires, plaquette en stolpersteine

Door: Ruud Smolders Algemeen

ETTEN-LEUR - De komende week wordt het jaar afgesloten waarin we samen de 75-jarige bevrijding vierden. In het kader hiervan worden er twee Stolpersteine en een herdenkingsplaquette geplaatst, deze plaatsingen worden uitgezonden. Ook worden de documentaires ‘Samen vieren we de vrijheid’ vanaf vandaag uitgezonden bij de omroep ONS West-Brabant. 

Op vrijdag 6 november onthult de burgemeester twee stolpersteine. Dit doet hij samen met de jeugdige interviewers in de documentaires ‘Samen vieren we de vrijheid’. Ook worden er twee stolpersteinen geplaatst. Eén stolperstein voor Samuel Levie en één voor Rosa Andriesse. De Heemkundekring plaatst tevens een plaquette voor Levie. Michel Bego en Lars Hazebroek onthullen deze in het bijzijn van de burgemeester. Helaas moet dit allemaal in een zeer beperkt gezelschap gebeuren. 

Omroep ONS West Brabant doet mede vanwege corona verslag van de onthullingen en zal in één week al wat van de gemaakte documentaires te vertonen. Zo kunnen mensen toch alles volgen.

Stolpersteine

De Stolperstein die herinnert aan Rosa Elias-Andriesse wordt op het Van Bergenplein aangebracht. Dicht in de buurt van de toekomstige Residentie Antonius, het voormalige Antoniusgesticht. Hier stapte Rosa op 20 januari 1943 uit het leven. De Stolperstein en plaquette die herinnert aan de nog enige inwoner van Joodse afkomst in Etten en Leur, Samuel Levie zal worden aangebracht vlak bij de plek waar hij heeft gewoond aan de Roosendaalseweg. 

Levie werd ten tijde van de laatste fase van de Jodenvervolging, deportatie en systematische moord, op transport gesteld. Eerst naar kamp Vught, daarna naar “Durchgangslager” Westerbork. Van daaruit werd hij op 11 mei 1943 overgebracht naar het concentratiekamp Sobibor. Direct na aankomst werd hij daar op 14 mei in de gaskamer vermoord. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief