Feest in het buitengebied van Etten-Leur na de beslissing.
Feest in het buitengebied van Etten-Leur na de beslissing. Foto: Monique Jansen

Definitief geen wietfabriek aan Lochtsepad: buurtbewoners dolblij

Door: Monique Jansen OUD Algemeen

ETTEN-LEUR - De legale wietfabriek van Project C aan het Lochtsepad in Etten-Leur komt er niet. Initiatiefnemers Peter Schouten, Joep van Meel en Pascal van Oers mogen niet mee loten voor de proef voor gereguleerde cannabisteelt. Het is niet bekend of Grow Solutions aan de Geerstraat wel in de trekking wordt meegenomen.

De mogelijke komst van twee wietfabrieken naar Etten-Leur zorgde in de zomer voor veel ophef. Het gemeentebestuur besloot na overleg met buurtbewoners en een onderzoek naar de mening van de Etten-Leurenaren met een negatief advies te komen. Acht op de tien mensen gaf aan zich nu veilig te voelen in Etten-Leur. Bij de komst van de cannabisplantages naar het buitengebied daalde dit veiligheidsgevoel naar nog maar vier op de tien mensen. Zij vrezen vooral voor criminaliteit. Burgemeester De Vries vond dit negatieve signaal reden genoeg om de deur niet open te zetten voor de initiatiefnemers. Wel meldde ze dat het Rijk uiteindelijk de eindbeslissing nam.

Onderbouwd advies

Het lijkt er nu op dat het Rijk naar dit onderbouwde advies heeft geluisterd. Initiatiefvoorzitter Peter Schouten vindt dat de transparantie over de precieze locatie zijn club heeft genekt. Hij wijst erop dat andere aanvragers de moeite niet hebben genomen om de gekozen locatie voor de wietfabrieken openbaar te maken. Dat betekent dat mensen in andere gemeenten nog voor een onaangename verrassing kunnen komen te staan. “Wij hadden ook kunnen volstaan met het aanwijzen van een locatie op Google Maps”, geeft Schouten aan in de Volkskrant. Hij kondigt aan het besluit aan te vechten.

Bang voor overlast

Omwonenden van het Lochtsepad reageren ondertussen opgelucht. In de buurt staan zelfs borden met ballonnen waarin burgemeester en wethouders feestelijk worden gefeliciteerd. Vanaf het begin af aan was het verzet groot. De buren vreesden voor verkeershinder, geluidsoverlast en extra criminaliteit. Zij wezen erop dat de kassen aan de doodlopende straat zouden veranderen in een enorme bunker. 

Die zou volgens hen niet in het buitengebied passen, maar beter op een industrieterrein. Project C was een bijzonder traject. Iedereen werd uitgenodigd om aandelen te kopen. In totaal kwamen 199.999 aandelen beschikbaar. De prijs was 25 euro per aandeel, zodat kleine beleggers konden kiezen voor een inleg in blokken van 500 euro. Zij hoeven niet bang te zijn hun geld kwijt te zijn, want investeren kon pas bij een vergunning.

De loting voor aspirant-wiettelers vindt plaats op 3 december. Het gaat om een experiment om te kijken of legale kweek een oplossing biedt voor overlast bij coffeeshops. Op dit moment worden de drugsverkooppunten gedoogd, maar kunnen zij niet legaal aan hun wiet komen. Onder meer de gemeente Breda doet aan de proef mee. De 10 aspirant wiettelers die worden ingeloot zullen nog wel een integriteitsonderzoek doorlopen. Als dit proces vlot verloopt, kunnen eind februari 2021 de telers formeel aangewezen worden.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief