Damian en Loïs hebben zeker al duizend lege flessen ingezameld. FOTO TIES STEEHOUWER
Damian en Loïs hebben zeker al duizend lege flessen ingezameld. FOTO TIES STEEHOUWER Foto: Ties Steehouwer

Loïs en Damian willen heel Australië helpen

Door: Monique Jansen OUD Algemeen

FIJNAART – Je hoort wel eens dat de jeugd geen empathie heeft voor anderen maar dat is bij de negenjarige Damian Vergouwen en de zevenjarige Loïs van Aken zeker niet het geval.

Toen ze op het jeugdjournaal zagen hoe grote branden het verre Australië teisterde maakte dat diepe indruk op hen. Omdat de twee al heel lang vrienden zijn begrepen ze als het ware op hetzelfde moment dat daar iets aan gedaan moest worden. "Anders gaat heel Australië weg" zegt Damian "en dat kan natuurlijk niet". Terwijl hij dat vertelt, knikt Loïs driftig om aan de geven dat ze het helemaal met haar vriendje eens is.

Huizen bouwen

Ergens empathie voor hebben of het zielig vinden is natuurlijk niet genoeg, er moet ook iets worden gedaan. Ze kwamen op het idee om lege plastic flessen op te gaan halen en de opbrengst aan het Rode Kruis en aan het Wereldnatuurfonds te geven. Damian weet al precies wat er met het geld gedaan moet worden: "Van de helft kunnen ze nieuwe huizen bouwen voor de mensen en van de andere helft hokken voor de dieren". Op de vraag of het niet beter is om de dieren vrij te laten blijkt dat hij daar ook over na heeft gedacht: "Als ze weer beter zijn dan laten we ze weer los in de natuur". Het stel heeft er goed over nagedacht. Ze zijn dan ook direct aan de slag gegaan.

Winkels

Ze gingen veel winkels langs in het dorp om te vragen of ze daar een zak mochten wegzetten waar de klanten de flessen in konden doen. "Alleen bij de supermarkt mocht dat niet, die steunen al andere doelen". Daarnaast gingen ze op hun Kennedyschool alle klassen langs om te vertellen over hun plan. "We waren best zenuwachtig toen we dat vertelden in groep 7 en 8 hoor". Het is duidelijk dat het stel hun missie serieus hebben aangepakt. Damian: "Ik heb er zelfs in de kerk over verteld. Een meneer wilde me na afloop een hand geven maar hij had daar 5 euro inzitten". De tekst van zijn praatje heeft hij samen met moeder Amanda opgesteld.

Heel creatief

Wie denkt dat de vrienden zich alleen maar met serieuze zaken bezig houden heeft het mis. Oma Ella: "ze zijn ook erg creatief hoor". Als bewijs daarvan begint Damian een soort rap op te voeren over verbrande en omvallende bomen in het bos. Ook Loïs laat zich niet onbetuigd. Samen met haar vriend doet ze midden in de kamer dansje. Op de vraag aan het stel hoeveel flessen ze inmiddels hebben is het antwoord dat het er zeker wel duizend zijn. Hun flessen actie duurt nog tot en met vrijdag 24 januari.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief