Afbeelding

Politieke partijen op pad in Fijnaart

Door: Peter Houtepen Algemeen

FIJNAART - De Dorpsraad Fijnaart/Oudemolen heeft in de Fendertse Hoeve de politieke partijen uit Moerdijk ontvangen die deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart. Voor zover nog niet duidelijk was tot welke partij de vertegenwoordigers uit de politiek achter de tafel hoorden, was dit wel te zien aan de sjaaltjes die zij droegen, en de buttons en andere reclame uitingen die ze bij zich hadden.

De politieke avond begon met een quiz om te bepalen wat de partijen van Fijnaart en Oudemolen weten. Met de antwoorden op vragen zoals in welk jaar ontstond Fijnaart en wat betekent de naam, wist lijsttrekker en wethouder Thomas Zwiers van de VVD de meeste punten in de wacht te slepen. Daarna kregen de vertegenwoordigers van de partijen drie minuten lang de gelegenheid om te vertellen wat de speerpunten van hun beleid voor Fijnaart en Oudemolen zouden worden, mochten ze op 21 maart in de raad worden gekozen.  Daarbij bleek dat de doelstellingen erg dicht bij elkaar liggen. De voorzitter van de Dorpsraad, Rob Prein, hield de boel strak zodat er steeds snel doorgeschakeld kon worden naar de volgende spreker. Alle partijen willen meer woningbouw in Fijnaart, meer participatie van de burgers, meer veiligheid en meer aandacht voor verkeersveiligheid.

Achtergesteld

In veel kernen van Moerdijk wordt nog wel eens gezegd dat de kern Zevenbergen te veel aandacht krijgt. De partijen probeerden dat idee onderuit te halen door de stellen dat daar nu eenmaal de meeste mensen wonen en dat hierdoor op die plek de meeste voorzieningen voorhanden zijn. Ze bestreden dat relatief gezien het meeste geld naar de kern Zevenbergen gaat.

Naast de wervingspraatjes van de diverse partijen, werden een tiental stellingen geprojecteerd waarop zowel de partijen als het publiek in de zaal konden reageren. Dat reageren viel overigens wat tegen. Volgens de  organisatie was het jammer dat de meeste mensen in de zaal van buiten Fijnaart kwamen; mensen die over het algemeen wat minder op de hoogte zijn van de knelpunten in Fijnaart.

Gemêleerder

Over de plaats waar woningbouw moet komen verschilden de meningen. Zo wilden enkele partijen dat er eerst gebouwd gaat worden op het ZNS terrein in plaats van in Fijnaart west. "Het wordt tijd dat deze lelijke plek bij de binnenkomst van het dorp verdwijnt." Thomas Zwiers stelde dat er in plan west gemêleerder gebouwd kan worden, goedkoper en met meer starterswoningen omdat de grondprijs daar lager is.

Een ander punt waarover de partijen zich zorgen maken is de geringe belangstelling van de jeugd voor de politiek en de bereidheid om zitting te nemen in bijvoorbeeld de stadsraad. Een oplossing voor dat probleem hadden ze niet voorhanden. Op de vraag aan de zaal hoeveel mensen er lid zijn van een politieke partij gingen er slecht tien handen de lucht in. BIJDRAGE EN FOTO TIES STEEHOUWER



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief