Wethouder Maarten Both en zoontje Alexander.
Wethouder Maarten Both en zoontje Alexander. Foto: Jessica Rovers

‘Zwerfafval zou continu de aandacht moeten krijgen’

Door: Britta Janssen Algemeen

BATH – In het kader van Schoon Zeeland hebben Zeeuwse gemeenten, waaronder Reimerswaal, Rijkswaterstaat, bedrijven en maatschappelijke organisaties de handen ineen geslagen en zaterdag op verschillende locaties opruimacties gehouden. Normaal gesproken vindt de actie 'Schone Schelde' in maart plaats, maar door de coronamaatregelen werd de datum dit jaar verplaatst naar 19 september. Hierdoor viel de actie samen met de World Cleanup Day.

“Schone Schelde is een jaarlijkse actie en meestal maken we dan het Schor van Bath schoon”, legt wethouder Maarten Both van de gemeente Reimerswaal uit. “Omdat dit jaar de actie verplaatst is naar september kunnen we hier niet opruimen, omdat het riet te hoog staat. Het afval hier zal nog even moeten blijven liggen tot volgend jaar maart, maar langs de dijk is er ook genoeg op te ruimen. Er ligt vanalles. Je vindt de gekste dingen; van een koelkast tot bankstel, maar er ligt vooral plastic, granulaat, verpakkingsmateriaal en touw dat van schepen afkomstig is. Veel afval komt van schepen. Vroeger ging alles in de scheepvaart standaard overboord. Gelukkig verandert de manier waarop hierover gedacht wordt steeds meer.”

Signaal

Volgens Both is het belangrijk dat bewustwording ook plaatsvindt bij de inwoners, want een deel van het afval wordt door mensen die langskomen met de fiets of auto achtergelaten. “Het is een wereldwijd probleem. Het is belangrijk dat mensen zelf ook hun steentje bijdragen, anders verandert er niets. Ik vind het dan ook fantastisch om te zien dat zoveel mensen hun zaterdagochtend opofferen om hier te komen helpen. Dat waarderen we als gemeente heel erg. Ik doe mee, omdat we willen laten zien dat we acties waarbij zo veel mogelijk afval uit de natuur gehaald wordt, ondersteunen. En om een signaal af te geven dat het niet normaal is om afval zomaar op de grond te gooien.”

Verschil

Both vindt dat het milieu iets is waarvoor we met z'n allen moeten zorgen. “We hebben onlangs besloten om bij alle steunpunten gemeentewerken afvalsets neer te zetten, zodat inwoners zelf kunnen opruimen als ze dat willen. We proberen de bewustwording rondom zwerfafval te vergroten door dit onder de aandacht te brengen op sociale media en op de scholen. MEC (milieu educatie centrum, redactie) speelt hierin een actieve rol en leerlingen doen jaarlijks mee aan een opruimactie. Belangrijk is dat het niet alleen blijft bij een uurtje rommel prikken, maar dat kinderen door middel van lessen vroeg leren dat afval niet in de natuur hoort. Je moet hier vroeg mee beginnen, want kinderen kunnen het verschil gaan maken. De ambitie van de gemeente om zwerfafval terug te dringen kan niet hoog genoeg zijn; eigenlijk willen we dat er helemaal niets meer ligt. Het onderwerp moet dan ook continu de aandacht krijgen.”

BIJDRAGE JESSICA ROVERS



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief