Afbeelding

Kroeven en Tolberg als eerst aan de beurt bij aanpak van 'Snippergroen'

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - In totaal zijn er in de gemeente Roosendaal zo'n 700 stukjes grond die inwoners in gebruik hebben genomen, terwijl het eigenlijk grond is van de gemeente. Alle inwoners die zo'n stukje 'snippergroen' in gebruik hebben genomen zijn in 2018 opgeroepen om contact op te nemen met de gemeente, maar daar kwam bijna geen respons op. Daarom start de gemeente Roosendaal nu met een wijkgerichte aanpak, waarbij de wijken Tolberg en Groot Kroeven als eerst aan de beurt zijn.

Bij snippergroen gaat het om stukjes grond waar de gemeente Roosendaal eigenaar van is en dat door particulieren zonder overleg in gebruik is genomen. "Dat is niet eerlijk en leidt tot rechtsongelijkheid. Het komt namelijk voor dat sommige inwoners gemeentegrond zonder toestemming in gebruik hebben genomen, terwijl hun buren destijds keurig hebben gevraagd om eenzelfde stukje grond te mogen kopen. De buren hebben dan netjes betaald voor de grond of geen toestemming gekregen. Terwijl de illegale situatie van de buren gewoon in stand blijft. Dat klopt niet en voelt onrechtvaardig", legt de gemeente Roosendaal uit. Al snapt de gemeente ook dat sommige gebruikers helemaal niet weten dat het om een illegale situatie gaat.

Wethouder Inge Raaijmakers geeft dan ook aan dat het beslist geen heksenjacht wordt. "We gaan vooral graag in gesprek met deze inwoners om de historisch scheefgegroeide situatie op te lossen. Daarom krijgen gebruikers van snippergroen de keuze: kopen of teruggeven. Bepaalde stroken grond zijn al jaren bij particulieren in gebruik, bij sommigen zelfs te goeder trouw. Waarbij het ons natuurlijk vooral om gaat is rechtsgelijkheid en duidelijkheid voor alle partijen." De prijs voor snippergroen is vastgesteld op 89 euro per vierkante meter. Er zijn stukjes grond die niet voor verkoop in aanmerking komen omdat er bijvoorbeeld riolering, kabels of leidingen in de grond liggen. Ook groenstroken waarin belangrijke bomen staan, blijven eigendom van de gemeente.

Vanaf 1 maart worden in de desbetreffende wijken alle situaties op locatie beoordeeld. Eventueel volgt ook nog een gesprek met de gebruiker. Deze aanpak moet ertoe leiden dat ofwel de grond weer in beheer van de gemeente komt, ofwel dat er een koopovereenkomst wordt afgesloten.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief