Afbeelding
Foto: Google Maps

Oproep aan provincie: 'Stop verdozing van Brabant'

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - Stop de verspilling van nog meer Brabants landschap en zet alle plannen met betrekking tot grootschalige distributiecentra on hold totdat er een gedegen en eerlijk beleid is ontwikkeld. Die oproep hebben acht actiegroepen in Noord-Brabant gedaan in de richting van de provincie.

Eén van de actiegroepen die verantwoordelijk is voor deze oproep is Bewonerscomité CA58 uit Roosendaal. Zij strijden al tijden tegen de komst van een megadistributiecentrum op de locatie Campus A58, oftewel het oude Philipsterrein. De gemeente Roosendaal heeft onlangs wederom een vergunning verleend voor het distributiecentrum, maar omwonenden vrezen voor een substantiële toename van vrachtverkeer door de woonwijk en ze vrezen voor hun nachtrust vanwege het geluid van het laden, lossen en af- en aanrijden van vrachtwagens. "En dan hebben we het nog niet gehad over de toename van stikstofoxiden en fijnstof door al het (vracht)verkeer. Kortom wij vrezen terecht voor onze leefomgeving, maar onze bezwaren zijn tot nu toe min of meer laconiek weggewuifd."

Daarom zijn ze aangehaakt bij de oproep aan de provincie. In de gezamenlijke brief stellen de actiecomités dat zij zich zorgen maken over de toekomst van het Brabantse Landschap én de leefbaarheid van dorpen en steden. "Gemeenten zijn zo gretig met het binnenhalen van industrie en mega distributiecentra, dat zij met groot gemak bestemmingsplannen aanpassen om projectontwikkelaars van dienst te zijn. Burgers daarentegen worden niet of onvoldoende gehoord", stellen ze. En daarom zoeken ze het hoger op. Ze willen dat de provincie nieuw beleid vaststelt, gebaseerd op de 'normale' distributiecentra en transportbedrijven. "Luister naar wat wij te zeggen hebben en kom vooral kijken."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief