Afbeelding
Foto: Politie

Maak het inbrekers niet gemakkelijk in de vakantie

Door: Peter Houtepen Algemeen

ROOSENDAAL - In de gemeente Roosendaal is dit jaar minder ingebroken dan in voorgaande jaren. In de coronatijd is er zelfs een periode van vier weken geweest waarin helemaal niet werd ingebroken in de gemeente. 

Volgens de gemeente Roosendaal is dat mooi nieuws. "Maar inmiddels zien we dat inbrekers weer op pad gaan. Samen met onze inwoners willen we voorkomen dat criminelen deze zomermaanden een inhaalslag maken."

Sloten

Als bewoner kun je gelukkig zelf veel doen om een woninginbraak te voorkomen. Check de kwaliteit van je sloten. Zorg voor stevig en goedgekeurd hang- en sluitwerk, materiaal dat voldoet aan het Politiekeurmerk. Heb je een achterom? Doe de poort dan goed op slot. Zorg dat er geen ladders, containers of andere hulpmiddelen bij uw woning staan die het makkelijk maken om naar binnen te klimmen. Leg verder kostbare apparatuur, zoals laptops en iPads, uit het zicht. Installeer ook de beschikbare track-and-trace-software op dit soort apparatuur om ze gemakkelijker te kunnen opsporen.

Kostbare eigendommen

Ook is het belangrijk om kostbare eigendommen te registreren, zodat in geval van nood een duidelijke beschrijving beschikbaar is. Download hier de registratiekaart, vul hem in en bewaar hem goed. Op www.dnavaneensieraad.nl kunt u stap voor stap een goede, uniforme beschrijving van uw sieraden maken en printen. Deze beschrijving kan de politie helpen gestolen juwelen bij u terug te bezorgen.

Bewoond

Laat verder je huis er bewoond uitzien. Overdag de gordijnen potdicht en gesloten rolluiken, lokt de aandacht van inbrekers. Zet een tijdschakelaar tussen je lampen, zodat die op verschillende tijdstippen aan en uit gaan. Laat een kopje op tafel staan en leg een krant of open boek neer, alsof je zo weer verder kunt gaan lezen. En zet zeker niet de schoongemaakte koelkast open. 

Buren

Vraag de buren om een oogje in het zeil te houden. Laat ze niet alleen de plantjes water geven. Ze kunnen ook de post opruimen en de gordijnen af en toe sluiten. En misschien kunnen ze af en toe hun auto op jouw oprit zetten.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief