Afbeelding
Foto: Hans-Peter van Velthoven

Vattenfall Solar Team met Joost Reniers uit Roosendaal in strijd om koppositie

Door: Peter Houtepen Algemeen

ROOSENDAAL - Joost Reniers (23) uit Roosendaal en Bruno Martens (23) uit Rosmalen liggen met het Vattenfall Solar Team nog steeds tweede in de strijd om de wereldtitel Bridgestone World Solar Challenge in Australië.

Reden de studenten van de TU Delft zondag knap van de achtste positie naar de tweede plek, nu zetten ze alles op alles om de koppositie over te nemen. Duidelijk is dat zich langzaam een kopgroep vormt in de wedstrijd. Van de oorspronkelijke 27 teams die zondag aan de wedstrijd begonnen, liggen er zeven vooraan. "Het was vandaag een goede racedag", zegt Joost Reniers vanuit Australië. "We hebben onze positie vast kunnen houden. Nu moeten we geconcentreerd blijven, een goede nacht slaap pakken en dinsdag proberen om dichterbij de koploper te komen."

De weg wordt niet speciaal voor de Challenge afgezet en dus hebben de zonneauto's te maken met regulier verkeer. Op voorhand heeft het Vattenfall Solar Team de route verkend. Zo wist het team dat er bij wegwerkzaamheden een stoplicht zou zijn dat liefst zeven minuten op rood staat. "We wisten dat we daarmee veel tijd konden verliezen. Daarom hebben we auto's uit ons konvooi naar voren gestuurd zodat we precies op tijd door het groene licht konden rijden. Goed berekend en een sterk staaltje teamwork."

Maandag na de tweede control stop trok het wolkendek dicht en de wind aan. Dat vormt gelijk een risico voor NunaX, die afhankelijk is van zonne-energie. Om dinsdag met volle accu's van start te kunnen gaan, moest het team op zoek naar een kampeerplek waar de zon tussen de wolken doorkwam. Wietse Bouwmeester, weerdeskundige van het Vattenfall Solar Team: "Tijdens de race hielden we alle weervoorspellingen in de gaten en konden we uiteindelijk een mooie plek vinden om de laatste stralen van de zon op te vangen." Het team legde maandag 736 kilometer af. Inmiddels is 1.369 kilometer gereden van de - in totaal - ruim 3.000 kilometer.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief