Onder andere de appartementen aan weerszijden van de Burgemeester Freijterslaan moeten aardgasvrij worden.
Onder andere de appartementen aan weerszijden van de Burgemeester Freijterslaan moeten aardgasvrij worden.

Bijna 800 woningen in Westrand worden aardgasvrij

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - De gemeente Roosendaal heeft bij het Rijk een subsidie aangevraagd van ruim 3,7 miljoen euro om samen met woningcorporatie Alwel zo'n 779 appartementen 'van het gas te halen'.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft een bedrag van 90 miljoen euro beschikbaar gesteld voor gemeenten die in 2018 al kunnen starten met het aardgasvrij maken van bestaande wijken. "Bij de nieuwe wijk Stadsoevers gaan we gebruikmaken van de restwarmte van Suez", vertelt wethouder Toine Theunis. "Maar, van de 20 megawatt die Suez kan leveren, hebben we slechts vijf megawatt nodig voor Stadsoevers. Daarom zijn we in gesprek gegaan met woningcorporatie Alwel om te bekijken of we die pijpleiding door kunnen trekken naar de wijk Westrand." Dat plan is in de laatste maanden erg concreet geworden en past volgens de wethouder perfect bij de nieuwe subsidiepot.

Renovaties

Het plan valt mooi samen met de renovaties die Alwel wil gaan uitvoeren bij de verschillende appartementencomplexen in de wijk Westrand. Toch is het volgens wethouder Toine Theunis niet de bedoeling dat bewoners straks meer woon- of energielasten gaan betalen. "Bij vergelijkbare projecten zoals bijvoorbeeld in Breda zijn deze lasten gelijk gebleven of soms zelfs gedaald." Om de woningen van het gas te halen moet wel zeventig procent van de bewoners instemmen met het plan.

Financiering

Nu de subsidie is aangevraagd is het afwachten of hij ook daadwerkelijk verstrekt gaat worden. "Al is het plan niet afhankelijk van deze subsidie. Dan moet er alleen gezocht worden naar een andere financiering", licht de wethouder toe. Uiteindelijk moeten alle 779 woningen over een aantal jaar zijn aangesloten op het warmtenet. "Met de vijftien megawatt restwarmte die nog over is bij Suez kunnen we deze woningen voorzien van warmte, maar daarnaast is er nog eens ruimte voor zo'n 800 tot 900 woningen."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief