Afbeelding
Foto: Anne-Marie Zijlstra

'Niemand hoeft op straat te slapen in Roosendaal'

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - Een dertigjarige man uit Roosendaal heeft ruim twee maanden in een gat onder de grond geleefd, omdat hij zijn huis werd uitgezet. Een 51-jarige plaatsgenoot woont om dezelfde reden al een paar weken in een garagebox en afgelopen week kwamen er ook berichten naar buiten dat er een gezin zou overnachten in het park aan de Parklaan. Daklozen lijken Roosendaal te teisteren, maar volgens de gemeente hoeft er niemand op straat te slapen.

Anne-Marie Zijlstra van de stichting We All Care 4 You deed onlangs een noodoproep voor de man die 2,5 maand onder de grond heeft geleefd. Hij was voor de tweede keer zijn huis uitgezet en durfde uit schaamte geen beroep te doen op één van de vele zorginstanties. "Voor zijn gevoel heeft hij gefaald, want wij hadden van alles voor hem geregeld en hij had het niet waar kunnen maken. Zo dacht hij, maar dat is natuurlijk niet het geval." Om niemand tot last te zijn, besloot hij om zelf een gat in de grond te maken en met wat hout en een zeiltje maakte hij zijn eigen onderkomen waar hij 2,5 maand heeft verbleven. "Maar dat is natuurlijk geen situatie voor de langere termijn." Hij nam zelf contact op met Anne-Marie en toen ging het balletje snel rollen. "Een andere cliënt van ons had net een woning toegewezen gekregen, dus er was een kamer leeg waar deze man nu kan verblijven." Toch wil Zijlstra benadrukken dat het niet altijd zo snel gaat.

Financiële situatie

"De gemeente is verantwoordelijk voor het huisvesten van daklozen, maar er moeten wel appartementen, kamers of huizen beschikbaar zijn. Ik ben hele dagen op zoek naar kamers en woningen." Het afgelopen jaar heeft Zijlstra met haar stichting zo'n twaalf tot vijftien daklozen kunnen opvangen. "Het zijn altijd lastige situaties, want een dakloze kan pas een uitkering aanvragen als hij ergens staat ingeschreven. Maar je kan pas ergens ingeschreven staan als je huur kan betalen." In de situatie van deze man betaalt de gemeente de eerste maand huur en de borg. "De gemeente en de verhuurder hebben enorm met ons meegedacht."

Garagebox

Toch wil Zijlstra benadrukken dat deze situatie niet op zichzelf staat. "Dit is voor ons eigenlijk heel normaal. We halen regelmatig daklozen van het station, van de straat of uit parken." Zo kwam onlangs de Roosendaalse Huib bij Hart van Nederland. Hij woont tijdelijk in een garagebox, eveneens omdat hij zijn huis uit is gezet. Zowel de gemeente, als Anne-Marie Zijlstra hebben contact gehad met hem. "En ik heb hem een kamer aangeboden, maar daar heeft hij voor bedankt. Hij wil liever een appartement." Huib laat zelf weten dat verschillende instanties op dit moment bezig zijn met de situatie en hij hoopt dat er op korte termijn een compromis wordt gesloten.

Politiek

Binnen de politiek werden afgelopen week ook vragen gesteld over een gezin dat in het park in de Parklaan zou overnachten. Dit laatste wordt door de gemeente Roosendaal ontkracht. "Er is bij ons uit niets gebleken dat het hier een 'gezin' zou betreffen." Het zou gaan om arbeidsmigranten die tijdelijk zonder werk zitten en dus ook zonder onderkomen. "We zijn van al deze gevallen op de hoogte", laat de gemeente Roosendaal weten. "De arbeidsmigranten hebben inmiddels een onderkomen. Toch blijven het vervelende situaties en we proberen deze mensen te helpen waar het kan. Niemand hoeft in onze gemeente op straat te leven en we zullen altijd, samen met onze partners, proberen om met een duurzame oplossing te komen." Hoewel de gemeente hard haar best doet, ontstaan er steeds meer vrijwillige initiatieven zoals de stichting We All Care 4 You. "Dit zou in principe niet nodig moeten zijn, want mensen kunnen bij de gemeente en de professionele zorginstanties terecht. Maar, we zien dat sommige mensen toch graag gebruik maken van de hulp van deze stichtingen."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief