De haai en alle zeemeerminnen bij elkaar na een uurtje flink spetteren en spatten
De haai en alle zeemeerminnen bij elkaar na een uurtje flink spetteren en spatten Foto: Els Rommers

"Zelfs jongens vinden het hartstikke stoer"

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL – Haaien- en zeemeerminnenzwemmen is al een poosje een hype. Over animo voor de speciale lessen en kinderfeestjes met dit thema heeft De Stok, als één van de weinige aanbieders in de regio, dan ook bepaald geen klagen. De stralende gezichten van de deelnemende kinderen zeggen genoeg: het plezier spat er letterlijk en figuurlijk vanaf!

DOOR ELS ROMMERS

Op 25 oktober begint in de Stok weer een zes weken durende cursus in haaien- en zeemeerminnenzwemmen. Speciaal vanwege de herfstvakantie konden kinderen op 16 en 18 oktober alvast een voorproefje komen nemen. Op die dinsdagmiddag melden zich maar liefst twaalf meiden en één stoere jongen bij het wedstrijdbad. Daar vangen zweminstructrices Madelon en Denise hen op en nodigen hen uit om het bad in te gaan.

Speciale techniek
"De les wordt rustig opgebouwd, zodat de kinderen eerst kunnen wennen aan de mono-vin waar hun voeten in gaan", leggen de instructrices uit. "Alle deelnemers moeten minimaal zeven jaar zijn en diploma A en B hebben. Maar ook al kunnen ze goed zwemmen, dan nog vergt deze zwemmethode een totaal andere techniek. Hebben ze bij de schoolslag eerst aangeleerd om hun knieën te buigen en uit elkaar te bewegen, nu moeten ze die juist bij elkaar houden. Kinderen die de vlinderslag al hebben geleerd, pakken dit gemakkelijker op, want daarbij wordt dezelfde techniek gebruikt."

Persoonlijke aandacht
"We streven naar groepen van maximaal tien personen. Zo kunnen we alle kinderen tenminste genoeg persoonlijke aandacht geven", verduidelijkt Madelon die al heel wat jongens en meisjes heeft leren zwemmen als een zeemeermin of haai. "De meisjes vinden het natuurlijk schitterend om zich te verkleden als zeemeermin. Om ook jongens bij deze activiteit te betrekken, hebben we het haaienzwemmen geïntroduceerd. Naast een staart krijgen ze ook een haaienvin op hun rug gebonden. Het is best vermoeiend, hoor. Zelfs de stoerste jongens geven toe dat het echt niet zo gemakkelijk is als het lijkt."

Mooie staart
Het grootste struikelblok blijkt de vin te zijn die bij sommigen af en toe losschiet. In dat geval snellen Madelon en Denise meteen toe om te helpen. Als de eerste oefeningen naar tevredenheid zijn afgerond, mogen de deelnemers die zelf niet in het bezit zijn van een staart, er één uit het rek kiezen. Kritisch worden de verschillende staarten bekeken. "Die vind ik niet mooi", oordeelt een meisje, wanneer Madelon er één aanwijst. Gedecideerd trekt het meisje vervolgens de staart van haar keuze uit het rek en met een lach van oor tot oor voegt ze zich bij de andere zeemeerminnen en haai.

Diploma!
De enige jongen, Mathijs van negen, voelt zich allesbehalve ongemakkelijk tussen alle dames. "Hij is dol op haaienzwemmen", verklaart zijn moeder. "Ook als hij recreatief gaat zwemmen, trekt hij zijn Nemo-staart altijd aan. Net als Hanna, die vandaag ook meedoet." Ze wijst naar een meisje dat zichtbaar aan het genieten is en heel vrij beweegt. Tijdens de les gaan de kinderen over en onder een mat door, duiken ze ringen op en zwemmen door een grote ring heen. De wokkel, hoekduik en koprol komen aan bod en na een uur spetteren en spatten, verlaten de kinderen het bad, een ervaring én een diploma rijker. Voor vriendinnen Bo, Suzie en Nienke uit Heerle was het hun eerste keer. De achtjarige Bo geeft met ontwapenende eerlijkheid toe het best moeilijk te hebben gevonden, maar de zusjes Suzie en Nienke zijn het roerend met elkaar eens: "Wij vonden het leuk, we willen nog wel een keer!"

De staart wordt met veel zorg uitgezocht FOTO'S ELS ROMMERS


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief