Gezinnen die al generaties lang in armoede leven krijgen hulp
Gezinnen die al generaties lang in armoede leven krijgen hulp

Gezinnen in armoede krijgen hulp van buddy's

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - Wethouder Klaar Koenraad wil nog voor het einde van het jaar drie projecten realiseren om armoede in de gemeente Roosendaal terug te dringen. Een buddytraject, een netwerkbijeenkomst voor iedereen die met armoede bezig is én een overzichtskaart voor waar je terecht kan moeten soelaas bieden. "Armoede is een belangrijk speerpunt voor de komende jaren", aldus de wethouder.

Eén op de negen kinderen in Roosendaal leeft in armoede. Hoeveel gezinnen dat precies zijn is niet bekend, maar dat komt mede doordat veel mensen niet durven te praten over hun situatie. "Armoede is nog steeds een taboe", aldus de wethouder. "Vroeger zei men vaak: 'eigen schuld, dikke bult', maar daar is natuurlijk niets van waar." Volgens de wethouder kan het iedereen overkomen. "Maar veel mensen durven niet om hulp te vragen."

Kindpakket

Dat is onder andere terug te zien bij het Kindpakket, waar gezinnen uit Roosendaal aanspraak op kunnen maken. Het kindpakket is de overkoepelende naam voor verschillende organisaties die kinderen met armoede helpen, denk bijvoorbeeld aan Stichting Leergeld en Stichting Paul. De gemeente krijgt vanuit het Rijk geld om deze mensen te helpen. Afgelopen jaar werd er dan ook 730.000 euro uitgetrokken voor dit Kindpakket. "Maar daar hebben we nog 500.000 euro van over en dat is zonde. Want we weten dat er mensen zijn die dit kunnen gebruiken, maar ze durven er geen aanspraak op te maken óf ze weten niet van de verschillende subsidies waar ze gebruik van kunnen maken."

Samenwerken

De armoederegisseur die begin dit jaar is aangesteld in de gemeente Roosendaal heeft daarom een soort 'armoedekaart' opgesteld. Zij is op zoek gegaan naar alle instanties en organisaties die zich inzetten voor de kwetsbare inwoners van de gemeente Roosendaal. Dat gaat van grote partners als WijZijn tot de kleinere hulporganisaties, zoals bijvoorbeeld Astrid Helpt! Die lijst met alle instanties moet nog dit jaar online komen, zodat mensen in armoede kunnen zien waar ze met hun vragen terecht kunnen. Daarnaast wordt er in december een netwerkbijeenkomst gehouden waarbij al deze instanties worden uitgenodigd. "Er is een enorme versplintering in Roosendaal. Dat is aan de ene kant niet erg, want iedereen helpt z'n eigen groepje mensen. Maar, door samen te werken kunnen we misschien nog meer bereiken."

ArmenTeKort

Een ander project dat kinderen in armoede moet gaan helpen is ArmenTeKort. "Ook in Roosendaal zijn er gezinnen die al generaties lang in armoede leven. We merken dat die mensen geen kansen meer zien of grijpen. Zij zitten in een voor hen uitzichtloze situatie; een neerwaartse spiraal", legt Koenraad uit. "De Belg Theo Vaes heeft een speciaal Buddy Project bedacht, waarbij kansrijke vrijwilligers aan de slag gaan met kansarme inwoners." De gemeente Roosendaal wil dit jaar nog starten met dit project. "Daarvoor zijn we op zoek naar twintig mensen/gezinnen die één keer per week afspreken met mensen die in deze uitzichtloze situatie zitten." Door de twee aan elkaar te koppelen, hoopt de gemeente een soort kruisbestuiving te realiseren.

Kansen zien

"Een kansrijke vrijwilliger die alles goed voor elkaar heeft, leeft vaak heel anders dan iemand die in armoede leeft. Door met elkaar op te trekken, hopen we dat de kansarme mensen toch weer kansen gaan zien." Daarentegen kan het voor de buddy's juist een mogelijkheid zijn om iets te doen voor de maatschappij. "De buddy's krijgen een opleiding om deze mensen te helpen. Daarbij gaan ze niet kijken naar de inkomsten en uitgaven en ze geven ook geen advies, maar proberen wel de mindset te resetten door ze weer mee naar buiten te nemen en bijvoorbeeld eens mee te nemen naar de sportschool." Daarmee moet de horizon van deze mensen weer vergroot worden. "Dat zal niet bij iedereen lukken, maar als er drie gezinnen uit de armoede worden gehaald is dat ook al een succes."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief