Archieffoto BioMoer
Archieffoto BioMoer

Verzet tegen uitbreiding nekt mestverwerker BioMoer

Door: Remko Vermunt Algemeen

MOERSTRATEN/BERGEN OP ZOOM - Mestverwerker BioMoer, gelegen op de grens van de gemeenten Bergen op Zoom en Roosendaal, heeft dinsdag zijn faillissement aangevraagd bij de rechtbank van Breda. Dat heeft het bedrijf in een persbericht laten weten.

Al minstens acht jaar wordt er over en weer gediscussieerd over de uitbreiding van de mestverwerker. In eerste instantie wilde het bedrijf in Moerstraten de capaciteit vergroten van 25.000 ton mest per jaar naar 50.000 ton mest. Ook zouden er verschillende bouwwerken gerealiseerd worden op het terrein. Zowel de gemeente Roosendaal als de provincie Noord-Brabant gingen hiermee akkoord, maar de gemeente Bergen op Zoom en verschillende natuurverenigingen zagen deze uitbreiding niet zitten. 

Een jaar geleden werd door de provincie wederom een omgevingsvergunning verleend voor de uitbreiding van de co-vergistingsinstallatie. Daarbij was nog maar sprake van 43.500 ton mest per jaar, er zou geen uitbreiding van de bebouwing meer plaatsvinden en de milieugevolgen zouden kleiner zijn. Maar, ook hier konden de gemeente Bergen op Zoom en de natuurverenigingen zich niet in vinden. Ze stapten naar de Raad van State en die heeft besloten de natuurverenigingen gelijk te geven. Dat betekende voor BioMoer de zoveelste tegenvaller in de ellenlange discussie rondom de uitbreiding van het bedrijf.

"In december 2018 heeft de Raad van State weer een uitspraak gedaan, wat inhoud dat de aanvraag opnieuw ter visie moet worden gelegd en dit vergt weer de nodige tijd. De uitbreiding is essentieel om de installatie bedrijfseconomisch toekomstbestendig te houden. Omdat de uitbreidingsvergunning in december niet goedgekeurd is, zijn de aandeelhouders van BioMoer tot de conclusie gekomen, dat doorgaan geen haalbare kaart is en inmiddels is het faillissement aangevraagd bij de rechtbank", laten de aandeelhouders weten. De aandeelhouders van BioMoer zijn teleurgesteld over de gang van zaken
vanaf 2011, maar zien geen andere uitweg meer dan te stoppen met het bedrijf.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief