Shutterstock
Shutterstock

Gemeente wil inwoners voortijdig helpen bij schulden

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - De gemeente Roosendaal gaat in 2020 beginnen met een nieuw project om ervoor te zorgen dat mensen niet meer in ernstige schuldensituaties terechtkomen. In totaal verwacht de gemeente met dit project per jaar 192 huishoudens te kunnen helpen.

Volgens de gemeente Roosendaal loopt zo'n twintig procent van de Nederlandse huishoudens het risico op problematische schulden. "Slechts een klein deel hiervan zoekt hulp bij het oplossen van deze schulden", stelt de gemeente Roosendaal. "Bovendien zoeken zij over het algemeen deze hulp pas op een moment dat de schuldensituatie zeer ernstig en complex is. Een ernstige schuldensituatie ontneemt mensen de mogelijkheid tot een volwaardige deelname aan de maatschappij."

Aanpak

Daarom wil de gemeente in 2020 starten met een project waarbij vroegtijdig wordt ingegrepen op betalingsachterstanden. "Vroegsignalering van schulden heeft tot doel mensen te bereiken voordat een situatie echt ernstig wordt." Hierbij wordt de samenwerking gezocht met instanties waaraan vaste lasten betaald moeten worden zoals woningcorporaties, energiebedrijven en zorgverzekeraars. Met deze aanpak verwacht de gemeente per maand zo'n zestien extra huishoudens te kunnen bereiken en helpen, wat neerkomt op zo'n 192 huishoudens per jaar. "Na het treffen van de nodige voorbereidingen zal het project begin 2020 van start gaan." Roosendaal start het project samen met de gemeenten Etten-Leur, Moerdijk, Rucphen en Zundert.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief