Afbeelding
Foto: Remko Vermunt

Kids op zoek naar kikkervisjes en waterjuffers

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - "Kijk hier zit een visje", roept de een. "Kijk en hier zit een slak", roept de ander. Een groepje van vijf jongens staat vol enthousiasme rond een aantal bakken met daarin allerlei beestjes die voorkomen rondom het Molenbeekpad. Samen met een medewerker van Brabantse Delta en een grote kaart zijn ze aan het onderzoeken welke beestjes het nou eigenlijk zijn. Het is één van de onderdelen van het Waterfestival dat afgelopen woensdag georganiseerd werd door het Milieu Educatief Centrum Roosendaal.

"Wij vinden het heel belangrijk dat kinderen weten wat er allemaal is in hun eigen omgeving op het gebied van flora en fauna", vertelt Maggy van den Aker, coördinator van MEC Roosendaal. "Wat groeit en bloeit er nu eigenlijk in jouw tuin, je wijk of je stad? Vandaag gaan de kinderen aan de slag met die vragen."

Onderdelen

En daarom worden de bijna vijftig kinderen verwelkomd aan het begin van het Molenbeekpad aan de kant van Roosendaal. Allemaal krijgen ze hun eigen stempelkaart met daarop de verschillende onderdelen van het waterfestival. Zodra ze één van de onderdelen hebben afgerond, mogen ze het onderdeel afstrepen. "Het festival bestaat uit vijf verschillende delen. We hebben een vlot waarop de kinderen iets meer leren over de ecologische verbindingszone waarin we ons bevinden, er is een quiz met allerlei vragen over drinkwater en een touwbrug, maar ze kunnen ook aan de slag met de watertafel waarbij ze meer leren over klimaatverandering of zelf wateronderzoekjes doen."

Extreme hitte

Even was het nog spannend of het waterfestival deze keer wél door kon gaan. "De vorige keer hebben we het afgelast vanwege de verwachte onweersbuien", vertelt Van den Aker. "Maar toen we vorige week hoorden dat het zo extreem warm zou worden, hebben we toch wel even getwijfeld of we het wel door moesten laten gaan. Gelukkig hebben we de juiste beslissing genomen, want het is super mooi weer." [l]

Afbeelding


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief