Sportpark De Kerlinge, thuishaven van SV Sprundel aan de Hertogstraat, is dicht. Er wordt voorlopig niet meer gevoetbald. Het seizoen is voorbij.
Sportpark De Kerlinge, thuishaven van SV Sprundel aan de Hertogstraat, is dicht. Er wordt voorlopig niet meer gevoetbald. Het seizoen is voorbij. Foto: Addo Sprangers

Titelkandidaat SV Sprundel kijkt liever vooruit: 'Dan volgend seizoen maar'

Door: Addo Sprangers Algemeen

RUCPHEN - De competities van het amateurvoetbal worden dit seizoen niet meer hervat. Dat heeft de KNVB bekendgemaakt nadat de coronamaatregelen zijn verlengd tot en met dinsdag 28 april. Dat geldt voor de mannen, vrouwen en jeugd, zowel in de zaal als het veld, op alle amateurniveaus en in heel Nederland. Bij SV Sprundel, titelkandidaat in de Zondag Vierde Klasse B, wordt nuchter gereageerd: "Alles staat op de rails. Die stap omhoog proberen we volgend seizoen wel weer te maken".

De KNVB hakte afgelopen week, meteen nadat de nieuwe coronamaatregelen bekend werden gemaakt, de knoop door. "We kunnen nu vaststellen dat de competities niet meer op een gewenste manier kunnen worden uitgespeeld voor de start van de zomerstop", stelde Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal. "In tegenstelling tot bij de profs, bestaat er voor de amateurs ook geen scenario om de wedstrijden door te schuiven tot na de zomerstop. Door nu de knoop door te hakken willen we vooral iedereen duidelijkheid geven." En dat betekent dat er dit seizoen geen eindstanden komen. Er zijn dus ook geen kampioenen, promovendi en degradanten. Ook worden de bekerkampioenschappen niet meer uitgespeeld. Het volgend seizoen start iedereen in dezelfde klasse als bij de start van het huidige seizoen.

Tegenvaller

En dat is dus een fikse tegenvaller voor SV Sprundel. Op een gedeelde tweede plaats met Nieuw Borgvliet (beiden 32 punten), achter koploper BSC (34 punten), was de ploeg uit Sprundel nog volop in de race om het kampioenschap in de Zondag Vierde Klasse B. Desondanks wordt niet al te zwaar getild aan het besluit van de KNVB om de competitie te schrappen. "Het is een beslissing die je al wel aan voelde komen", aldus bestuurslid Peter de Koning. "Voor mij was het geen verrassing. Het zou eerder verrassend zijn geweest als de KNVB wel had geprobeerd om de competitie nog te laten uitspelen. Natuurlijk is het in sportief opzicht jammer. Met een nieuwe trainer, betere begeleiding en een andere aanpak zijn we dit seizoen van start gegaan om te proberen een stapje omhoog te gaan. Er werden ook goede prestaties geleverd. Het besluit van de KNVB is echter gewoon geaccepteerd. Alles staat op de rails. Die stap omhoog proberen we volgend seizoen wel weer te maken. We hebben te maken met een unieke situatie in Nederland en in de wereld. Dan kunnen we het nu over het eerste elftal hebben, het is veel belangrijker dat straks het verenigingsleven met al haar activiteiten weer tot bloei komt. Voor onze vrijwilligers en voor onze jeugdspelers bijvoorbeeld".

Minder impact

Voor de andere voetbalclubs uit de gemeente Rucphen heeft het besluit van de KNVB in sportief opzicht minder impact. Zo is er voor RSV uit Rucphen, uitkomend in dezelfde Zondag Vierde Klasse B, niet zo gek veel aan het handje. Met een achtste plaats en 22 punten staat RSV dan ook keurig geklasseerd in de zeer brede middenmoot. Dat geldt evenzeer voor DIOZ uit Zegge, met een tiende plaats en 21 punten. In de Zondag Derde Klasse A draaide VV Schijf op een vijfde plaats met 23 punten, even veel als Victoria '03, ook aardig mee. Boven zich weet de voetbaltrots van Schijf alleen VV Zundert (25 punten), Terneuzen, (27 punten), SC Gastel (28 punten) en koploper RBC (34 punten). Vooral laatstgenoemde club zal van het besluit van de KNVB balen. Rood-Wit uit Sint Willebrord daarentegen zal wat sportieve prestaties betreft niet echt wakker liggen van het besluit van de KNVB. Als elfde op de ranglijst met 16 punten, evenveel als nummer twaalf VUC, dulden de Willebrorders alleen nummer dertien VV Hillegersberg (11 punten) en hekkensluiter CVV Zwervers (8 punten) onder zich.

Volksgezondheid

Het zijn allemaal cijfers die slechts als statistieken de geschiedenisboeken in zullen gaan. Alles moet nu wijken in het belang van de volksgezondheid. En dat is precies wat ook de KNVB stelt. "Met ons besluit om de competities niet te hervatten zijn we niet over een nacht ijs gegaan. We hebben veelvuldig contact gehad met vertegenwoordigers van verenigingen in het land, onze ledenraad en alle belangenverenigingen in het amateurvoetbal. We zijn ons er namelijk van bewust dat hoe logisch deze beslissing ook is, deze ook impact heeft op de hobby en passie van onze 1,2 miljoen leden en financiële gevolgen kan hebben voor de 3.000 verenigingen."

Toernooien

Maar, gezondheid gaat boven alles, stelt de KNVB. "Voetbal is voor ons belangrijk maar gezondheid staat daar altijd ver boven. Zeker nu. Mocht Nederland voor de zomer toch weer veilig kunnen voetballen en de overheidsmaatregelen worden om die reden afgeschaald, dan ondersteunt de KNVB de verenigingen graag met het organiseren van activiteiten, zoals toernooien en oefenwedstrijden. Daar willen we ons nu op gaan richten, dat het verenigingsleven als eerste weer op gang komt zodra dat safe is."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief